Recomandările CE referitoare la mass-media crează îngrijorări
Raportul pe justiţie, al Comisiei Europene capătă tonuri grave, atunci când vorbeşte de mass media româneşti.
Articol de Ciprian Sasu, 31 Ianuarie 2013, 13:54
Patru organizaţii neguvernamentale îşi exprimă, într-un comunicat, îngrijorarea şi surprinderea, cu privire la includerea, în Raportul Comisiei Europene cu privire la justiţie, a unor recomandări referitoare la mass media.
În opinia organizaţiilor semnatare, acestea ar ignora, printre altele, cadrul legal în vigoare.
Dacă Raportul pe justiţie, al Comisiei Europene, dat publicităţii miercuri, constată şi progrese făcute de România, în privinţa remedierii unora din problemele semnalate în vară, documentul capătă tonuri grave, atunci când vorbeşte de mass media româneşti.
Pentru prima dată, de când Comisia alcătuieşte aceste rapoarte, este atrasă atenţia asupra "campaniilor mediatice de hărţuire şi a presiunilor exercitate de mass media, asupra sistemului judiciar".
Mai mult, se solicită revizuirea standardelor existente, în materie de libertate a presei.
Organizaţiile nonguvernamentale din România sunt însă îngrijorate de aceste recomandări ale Comisiei, care, în opinia lor, fac abstracţie de standardele europene şi ignoră profilul clasei politice româneşti - clasă politică, spun semnatarii unui comunicat de presă, care a încercat adeseori să restrângă libertatea presei, prin presiuni economice sau prin măsuri legislative.
APADOR-CH - Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, este una dintre organizaţiile semnatare ale comunicatului de presă.
"Există, în momentul de faţă, un cadru legal destul de drastic, aş putea spune, dacă citiţi noul Cod Civil, care pot fi folosite şi, în practică, au şi fost folosite, de obicei, împotriva presei locale, de către politicieni locali, cu succes, inclusiv pentru a interzice apariţia unor materiale despre ei", a declarat Diana Hătneanu, director executiv al APADOR-CH.
Comisia Europeană are dreptatea ei, consideră jurnalistul Dan Tăpălagă, editor coordonator la Hotnews.ro.
"Sunt evidenţe, în raportul de ţară, este evident că în România s-a mers prea departe cu presa, cu modul în care presa înţelege să-şi exercite libertatea de exprimare. Cu toate campaniile de calomniere, denigrare, demolare a unor instituţii-cheie din stat", a declarat Dan Tăpălagă.
Următorul raport al Comisiei Europene este aşteptat pentru sfârşitul acestui an.
Până atunci, vor mai avea loc o serie de contacte România-UE, care vor oferi, cu siguranţă, contextul de noi discuţii pe marginea problemelor semnalate.
Chiar luni, premierul Victor Ponta se întâlneşte, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei, Jose Barroso.