Recomandările autorităţilor pentru perioada de caniculă
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, medicii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Iulie 2020, 13:32
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, medicii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 1:00 şi 18:00.
De asemenea, este bine să consumăm cel puțin 2 litri de apă, făra să așteptăm să apară senzația de sete, să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete. Trebuie să fim atenți și la aerul condiționat, aparatul trebuie reglată astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală.
Dacă este absolut necesar să ieșim afară în orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, hainele jele din fibre naturale, de culori deschise. Important este, de asemenea, să nu vă lăsați copiii în mașină, deoarece se pot asfixia din cauza supraîncălzirii. Corespondentul RRA din județul Sălaj, Adrian Lungu, vine cu mai multe recomandări.
Reporter: Adrian Lungu - Îndemnul pompierilor vine pe fondul problemelor cauzate de caniculă. Căpitanul Lucian Jacodi de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Porolissum" Sălaj.
Lucian Jacodi: Să fie supravegheați în locurile în care aceștia se scaldă, chiar dacă este vorba despre o piscină, lacuri, râuri, mare și un al doilea aspect foarte important este ca părinții să nu își lase copiii încuiaţi în mașini, mai ales în perioadele caniculare, deoarece există riscul ca aceștia să se sufoce și să se ajungă la tragedii foarte mari.
Reporter: O atenție sporită o necesită și întreținerea instalațiilor electrice, pe fondul utilizării în regim intens a sistemelor de climatizare.
Lucian Jacodi: Este foarte important să apelăm la personal specializat, pentru că, după cum știm, noi, românii, suntem cam buni la toate, dar nu ne pricepem exact pe orice domeniu. De aceea, verificarea curentului electric rămâne o problemă importantă și una dintre cauzele multiple de declanșara unor incendii, mai ales la gospodăriile populației.
Reporter: Şi fermierii sunt sfătuiți să evite ieşirile în câmp, cu utilaje defecte, o simplă scânteie putând declanșa incendii deosebit de periculoase.