Recoltele de sfeclă de zahăr în Neamţ, "tot mai slabe"
Cei mai afectaţi de scăderea producţiei sunt locuitorii comunelor Moldoveni şi Secuieni, oameni pentru care cultura sfeclei de zahăr făcea parte din viaţa lor.
Articol de Ştefan Daraban, Iaşi, 29 Septembrie 2010, 20:27
Locuitorii din judeţul Neamţ se plâng că recoltează tot mai puţină sfeclă de zahăr, pentru că nu se mai cultivă ca altădată. Recolta s-a micşorat şi din cauza ploilor abundente şi a lipsei polenizării.
Cei mai afectaţi sunt locuitorii comunelor Moldoveni şi Secuieni, oameni pentru care cultura sfeclei de zahăr făcea parte din viaţa lor.
Primarul comunei Moldoveni, Marcel Bîrjoveanu, declară că oamenii trăiau de pe urma culturii sfeclei de zahăr.
"Din sfecla de zahăr veneau marile lor câştiguri, deşi munca nu era deloc uşoară. Acum însă nu o mai pot face, iar ocara lor se îndreaptă spre cei care au negociat cu Uniunea Europeană cota de sfeclă de zahăr şi de zahăr pe care România trebuie să şi-o asigure din resurse proprii", a mai spus primarul.
Potrivit specialiştilor ţara noastră nu are voie să producă mai mult decât necesarul de materie primă pentru circa 100.000 de tone de zahăr, adică o cincime din nevoia sa anuală, restul fiind adus din import.
Din cele 33-35 de fabrici de zahăr existente în ţară, în urmă cu 20 de ani, mai sunt în funcţiune doar patru. Până şi nucleul de cercetare creat special la Secuieni pentru dezvoltarea culturii sfeclei de zahăr, o staţiune în toată puterea cuvântului, a fost desfiinţat.
"România a negociat în genunchi, cu Uniunea Europeană, aspectele ce ţin de integrarea agriculturii noastre, inclusive cota ei de zahăr. Dar nu numai", spus oamenii comunei.
Preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr din zona Moldovei, inginerul Vasile Balcan, a declarat că în toate judeţele în care asociaţia funcţionează se cultivă doar 7000 de hectare, mai puţin chiar decât realiza un judeţ în urmă cu ani.