Recalcularea pensiilor militare crează dispute
Deputaţii au adoptat ordonanţa de urgenţă care a dus la recalcularea acestor pensii în forma trimisă de guvern, fără amendamentele propuse în comisii. Sindicaliştii spun că vor ataca recalcularea pensiilor în justiţie.
Articol de Andrei Şerban, 21 Iunie 2011, 19:19
Recalcularea pensiilor militarilor, care, potrivit ministrului apărării, Gabriel Oprea, s-a încheiat la începutul acestei luni, a stârnit astăzi dispute în parlament.
Deputaţii au adoptat ordonanţa de urgenţă care a dus la recalcularea acestor pensii în forma trimisă de guvern, fără amendamentele propuse în comisii.
Camera Deputaţilor este for decizional în această chestiune, iar pensionarii militari ar urma să primească pensiile recalculate de la începutul anului viitor.
Opoziţia parlamentară contestă însă ordonanţa şi spune că o va ataca la Curtea Constituţională.
În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, opoziţia a susţinut că Legea de recalculare a pensiilor militare, precum şi ordonanţa de urgenţă care stă la baza ei, doreşte să repare, dar fără să reuşească, haosul provocat de faptul că, din decembrie 2010, principiul contributivităţii se aplică şi pensionarilor militari care până atunci aveau pensii ocupaţionale.
Deputatul PSD Aura Vasile a arătat că ordonanţa a fost greşit alcătuită şi că i-ar permite unui număr mare de pensionari militari să-şi recâştige în instanţă banii pierduţi.
"Acest proiect de lege nu-şi are rostul pentru că, în acest moment, peste 21.763 de procese sunt câştigate de către militarii pensionari", a declarat Aura Vasile.
Deputatul PD-L Eugen Bădălan a afirmat însă că noua lege vine în sprijinul majorităţii pensionarilor militari şi că doar un procent de 9% a pierdut bani prin recalculare.
"În acest moment, la un volum de aproximativ 81.000 de pensionari, pentru 91% dintre ei pensiile au crescut sau au rămas la valoarea anterioară şi doar pentru 9% pensiile au scăzut", a declarat Eugen Bădălan.
În ciuda acestor date, deputatul liberal George Scutaru a anunţat că, după ce guvernarea actuală se va încheia, pensiile militarilor vor reveni la valorile anterioare lunii decembrie 2010.
"Din punctul nostru de vedere, al PNL şi al Uniunii Social-Liberale, este că imediat ce ajungem la putere militarii îşi vor recâştiga statutul şi se va reveni la sistemul ocupaţional pentru cei din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională", a declarat George Scutaru.
Cu toate acestea, ministrul apărării, Gabriel Oprea, a mulţumit deputaţilor pentru că au votat această ordonanţă de urgenţă şi au transformat-o în lege.
"Vreau să vă mulţumesc pentru tot sprijinul întregului parlament, indiferent de culoarea politică, m-aţi ajutat cât sunt şi cât voi fi ministru al apărării naţionale şi de fapt aţi ajutat Armata Română", a declarat Gabriel Oprea.
PNL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională noua lege pentru că ea este retroactivă.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi
Sindicaliştii care îi reprezintă pe foştii militari se arată nemultumiţi de votul de marţi din Camera Deputaţilor, potrivit redactorului România Actualităţi, Ani Sandu.
Pe lângă ceea ce nu le convine în textul ordonanţei, militarii în rezervă plângându-se de viitoare scăderi ale veniturilor, sindicaliştii au protestat şi din cauză că n-au putut asista la sedinţa Camerei, în sală fiind acceptaţi doar 8 reprezentanţi dintre cei 50 care au depus solicitări în acest sens.
Sindicaliştii spun că vor ataca recalcularea pensiilor în justiţie.
Nicio pensie militară, că este mare, că este mică, nu este acordată legal la ora actuală, spune liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Retragere şi în Rezervă, Mircea Dogaru, iar dovada, arată acesta, sunt miile de procese care au fost deja câştigate în instanţă de foste cadre militare.
"Ceea ce s-a votat astăzi este o lege fără obiect, întrucât Ordonanţa 1, am dovedit-o în peste o mie de procese câştigate, nu are obiect, ea propunându-şi să revizuiască nişte decizii de pensii nule de drept, luate în plină perioadă de suspendare definitivă şi executorie în luna decembrie. Cu alte cuvinte, în continuare ne aflăm în faţa aceleaşi probleme. Se manipulează nişte fonduri, se transmit nişte fonduri fără acte justificative şi acesta este caz penal", a declarat Mircea Dogaru.
Recalcularea pensiilor militarilor a început de anul trecut, dar procedura a fost oprită, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat hotărârea de guvern prin care pensiile erau modificate. Una din problemele reclamate a fost că pensionarii erau nevoiţi să vină cu acte care să dovedească faptul că au avut o carieră completă.
Pentru a continua recalcularea, guvernul a dat la începutul acestui an ordonaţa care a trecut astăzi de parlament.
Principala modificare adusă prin această ordonanţă este că nu pensionarii trebuie să facă dovada carierei complete, ci instituţiile statului.
De asemenea, ordonanţa a prelungit perioada de recalculare a pensiilor până la finalul acestui an.
Ministrul apărării, Gabriel Oprea, anunţa recent că, în urma revizuirii, mai mult de 90% dintre pensii au crescut.
Sindicatele din domeniu susţin însă contrariul. Cel puţin, aşa mi-a spus preşedintele Filialei Iaşi a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă, Dănuţ Moraru.
"Şi la filiala noastră din Iaşi, dintr-o însumare statistică, peste 50% au scăzut. Sunt procente de la 20%, chiar la 30%, 40%. Au folosit o formulă de calcul care nouă ne este necunoscută şi ca atare au rezultat situaţii incredibile. Sunt unii cărora le-a scăzut pensia şi până la 50%", a spus Dănuţ Moraru.
Acesta a menţionat că şi pensia lui a fost micşorată cu 38%.
"Înainte luam 3.700 de lei şi acum iau 2.780 lei", a declarat Dănuţ Moraru.
Preşedintele Filialei Iaşi a sindicatului care îi reprezintă pe pensionarii militari mi-a mai spus că în judeţul său, din cei peste 800 de membri ai sindicatului 600 au deschis procese în justiţie împotriva recalculării pensiilor, principalul lucru reclamat fiind faptul că este o lege care se aplică retroactiv.