Reacţia ministrului educaţiei după ce tavanul unei şcoli din judeţul Sibiu s-a prăbuşit şi a rănit 4 elevi
Un singur copil a rămas internat, iar starea lui nu este gravă. Poliţia a deschis dosar penal pentru vătămare şi distrugere din culpă.
Articol de Radiojurnal, 07 Februarie 2024, 23:05
Patru elevi din satul Alămor, judeţul Sibiu, au ajuns la spital, astăzi, după ce tavanul sălii de clasă în care învăţau s-a prăbuşit peste ei. Un singur copil a rămas internat, iar starea lui nu este gravă, spun medicii. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare şi distrugere din culpă. Şi Ministerul Educaţiei face propriile cercetări în acest caz, a declarat ministrul Ligia Deca.
Ligia Deca: Este absolut regretabil că elevii au fost puşi din nou în situaţia în care să fie în pericol, pentru că infrastructura şcolară este perimată. Incidentul a avut loc într-un corp de clădire din anul 1936, care a fost reabilitat acum aproximativ două decenii. Şcoala este acum inclusă într-un proiect de reabilitare şi sunt absolut convinsă că investiţia va viza în primul rând punerea în siguranţă. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu desfăşoară deja o inspecţie acolo să vedem, din punctul de vedere al obligaţiilor pe legea educaţiei, dacă totul a fost respectat de către conducerea şcolii, pentru că administrarea clădirii este în sarcina autorităţilor publice locale. Aşteptăm rezultatul acestor evaluări ca să ştim care au fost motivele, nu mă pot antepronunţa. Noi, periodic publicăm lista clădirilor care se află în grad de risc seismic 1. Din informaţiile pe care eu le am, nu apărea ca fiind în risc seismic.
Ligia Deca a mai precizat că a fost finalizat raportul Corpului de Control al ministerului în ceea ce priveşte incidentul de la Odorheiu Secuiesc, produs în decembrie, când un perete al internatului unui liceu s-a prăbuşit peste patru elevi, iar doi dintre ei au decedat. Documentul a fost înaintat organelor de cercetare penală şi au fost dispuse măsuri de cercetare disciplinară în cadrul unităţii de învăţământ. /ta1