Reabilitarea seismică a clădirilor, "cu paşi mărunţi"
Prefectul Capitalei spune că în 2009, un singur imobil din Bucureşti a fost reabilitat seismic.
04 Martie 2010, 20:08
În urmã cu 33 de ani avea loc un devastator cutremur, în România, ce a adus la moartea a aproape 1.600 de persoane.
Alte mii au fost rănite şi s-au înregistrat pagube uriaşe.
Cu toate că aproape în fiecare an este amintit acest bilanţ al cutremurului din 4 martie 1977, reabilitarea seismicã a clădirilor cu risc ridicat înaintează cu paşi mărunţi.
Din statisticile pe care le deţine până acum prefectul Capitalei, în Bucureşti reiese că doar o singură clădire de locuinţe de acest tip a fost consolidată anul trecut.
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, declară că, pe lângă cele peste 300 de clãdiri de locuinţe cu risc seismic ridicat, din Bucureşti, mai trebuie clarificat şi numărul instiuţiilor publice aflate în aceeaşi situaţie.
Oficialul declară că a cerut autorităţilor locale din Bucureşti să-i pună la dispoziţie, până în data de 10 aprilie, o situaţie cu aceste clădiri publice.
În privinţa consolidării clădirilor de locuinţe, prefectul Capitalei spune că în ciuda programului guvernamental care sprijină asociaţiile de proprietari să-şi repare clădirile şubrede, asociaţiile s-au arătat foarte reticiente din diverse motive, că nu vor sa le scadă valoarea de piaţă a imobilelor, că nu vor să fie deranjaţi.
Prefectul Mihai Atănăsoaiei mai declară că mai aşteaptă de la primarul Sectorului 1 şi o situaţie cu numărul clădirilor consolidate.
Atunci va vedea dacă sunt corecte datele pe care le are, ce arată că doar un imobil a fost consolidat în Bucureşti, anul trecut.
Oficialul atrage atenţia că Sectorul 1 este şi singurul în care nu au fost instalate bulinele roşii pe imobilele ce reprezintă un pericol.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a avansat ideea ca Guvernul să cumpere între 3.500 şi 4.000 de apartamente de la dezvoltatorii imboliari.
Locuinţele ar trebui să fie puse la dispoziţia persoanelor care locuiesc în clădirile cu risc seismic ridicat pe parcursul lucărilor de consolidare ale imobilelor şubrede.
Sorin Oprescu a precizat că, deşi nu au fost făcute calcule exacte, Primăria Capitalei ar putea contribui cu aproximativ 20-30 milioane de euro pentru achiziţionarea locuinţelor.