Reabilitarea drumurilor pe bani europene, oprită temporar
Comisia Europană a suspendat alocarea fondurilor pentru România dintr-un program ce vizează reabilitarea sau modernizarea mai multor drumuri. Autorităţile române caută acum soluţii.
22 Iunie 2011, 14:27
Autorităţile din mai multe judeţe caută soluţii în urma opririi temporare a plăţilor europene dintr-un program ce vizează reabilitarea sau modernizarea mai multor drumuri.
Miza deciziei europene este încercarea Bruxelles-ului de a se asigura că România respectă toate regulile specifice programelor cu finanţare europeană.
Încălcarea acestora înseamnă returnarea banilor.
Auditul Comisiei Europene ar fi găsit nereguli la procedurile de achiziţie în patru judeţe, Buzău, Ilfov, Tulcea şi Teleorman, cerând autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii axei 2, care vizează reabilitarea drumurilor judeţene sau comunale.
Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea unor contracte, respectiv de utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante sau de folosirea nejustificată a procedurii accelerate.
Potrivit corespondentului România Actualităţi Geta Negrişanu, în judeţul Tulcea ar fi fost suspiciuni de această natură la firma care a câştigat licitaţia pentru modernizarea infrastructurii Tulcea-Murighiol-lacul Razim.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Boieru, susţine că a respectat toate prevederile legale referitoare la punerea în practică a proiectului de modernizare a drumului şi, în plus, Tulcea nu mai apare printre judeţele notificate.
"În comunicatul dat de ministerul dezvoltării regionale şi turismului, publicat marţi, judeţul Tulcea nu apare în acest comunicat.
"Până marţi, Consiliul Judeţean Tulcea nu a mai primit nici un fel de document oficial legat de probleme sau de nereguli constatate pe această lucrare", a declarat Ioan Boieru.
Drumul vinului, pe lista neagră
Corespondentul România Actualităţi din judeţul Buzău, Cristina Moise, susţine că drumul vinului se află pe lista neagră a Comisiei Europene.
El a fost deja finalizat şi acum procedurile urmează să fie verificate minuţios.
Prefectul Buzăului, Paul Beganu, spune că a sesizat de mult autorităţile centrale în legătură cu anumite nereguli din acest proiect.
"Din punct meu de vedere, este o mare ruşine pentru Buzău. Este posibil ca sesizarea să se fi concretizat în acest raport, deocamdată preliminar", a precizat Paul Beganu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, respinge însă acuzaţiile potrivit cărora nu s-ar fi respectat toate procedurile legale privind reabilitarea drumului vinului.
"Noi nu avem probleme. Este o chestiune care la ora actuală ne depăşeşte înţelegerea noastră", a declarat Victor Mocanu.
Prefectul Buzăului susţine că mai sunt în curs finanţări privind reabilitarea Muzeului Judeţean, cele trei şcoli speciale plus Centrul Medico-Social de la Pogoanele.
După etapa de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune.
În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare, cuprinse între 2-100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe.