RCA pentru "cei cuminți"
Sistemul de penalizare-premiere a asigurărilor obligatorii pentru şoferi intră în vigoare în 2010.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 01 Ianuarie 2010, 14:36
Începand cu 1 ianuarie 2010, societățile de asigurare aplică sistemul bonus-malus la preţurile poliţelor RCA.
Poliţele sunt asigurările obligatorii pentru şoferi. Sistemul premiază şoferii care nu au incidente cu prejudicii şi îi penalizează pe cei care au produs accidente.
Preţul de referinţă a unei poliţe RCA, preţ care poate diferi de la o companie de asigurări la alta, este nivelul B0. Preţul de bază (B0) este plătit de şoferii nou intraţi în sistem şi care nu au un istoric al comportamentului la volan.
Sistemul bonus-malus are 14 trepte de bonus (B1-B14) şi 8 trepte de malus (M1-M8).
Pentru fiecare an în care un şofer nu are incidente de circulaţie soldate cu plata unor despăgubiri acesta urcă două trepte. Spre exemplu, un şofer aflat pe treapta B5 - şi care nu are incidente auto în cursul acestui an - va ajunge în 2011 pe treapta B7.
Pornind de la tariful de bază, B0, pentru fiecare treaptă de bonus preţul poliţei RCA scade. La nivelul B1 reducerea este de 5%, la B2 DE 10%, pe treapta B3 plăteşte cu 14% mai puţin faţă de preţul de bază, pe nivelul B4 reducerea este de 18%, ş.a.m.d. Pe cel mai ridicat nivel de bonus, B14, conducătorul auto obţine o reducere de 50% faţă de preţul de referinţă, B0.
Şoferii implicaţi în evenimente rutiere cu daune vor plăti mai mult pentru o poliţă RCA faţă de anul anterior. Sub nivelul de referinţă, B0, există 8 trepte de malus (M1-M8). Fiecare clasă de malus aduce o scumpire a asigurării obligatorii faţă de nivelul B0. Penalizarea este de 5% pe treapta M1, de 10% pe treapta M2, de 20% în clasa de malus M3, de 30% pe treapta M4, ş.a.m.d. În cazul ultimei clase de malus, M8, preţul poliţei RCA este de trei ori mai mare faţă de preţul de referinţă B0.
Cei care sunt implicaţi într-un accident vor fi coborâţi cu 4 trepte în sistemul bonus-malus. De exemplu, un şofer aflat anul acesta pe treapta B10 şi care produce un accident se va afla anul viitor pe treapta B6. Un şofer aflat pe treapta B2, va ajunge în anul următor accidentului pe treapta M2.
În cazul producerii a două accidente în cursul unui an, conducătorul este declasat cu 7 trepte. În cazul producerii a mai mult de două accidente în cursul aceluiaşi an, conducătorul auto este declasat cu 10 trepte.