"Războiul lui Putin este vinovat pentru inflație și creșterea prețurilor"
Situația economică dificilă în care se află România a apărut din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Articol de Oana Bâlă, 12 Mai 2022, 16:36
Inflația ar urma să atingă vârful din acest an în luna iunie și se va menține ridicată pe tot parcursul lui 2022, conform raportului de prognoză al Băncii Naționale.
În documentul prezentat astăzi este calculat un nivel de 12,5% pentru sfârșitul anului, în creștere cu peste trei puncte procentuale față de estimarea anterioară.
Ieri, Institutul Național de Statistică anunţa că în aprilie rata anuală a inflației a ajuns la 13,7%, ceea ce înseamnă că prețurile au crescut în medie cu acest procent față de luna similară a lui 2021. Cel mai mult au crescut prețurile la gazele naturale, care aproape s-au dublat.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că evoluția nu se va tempera foarte curând și amintește că tendința scumpirilor a început încă din vara anului trecut, când prețurile au început să crească accelerat. Președintele Klaus Iohannis pune situația actuală pe seama contextului internațional:
Reporter: Oana Bâlă - Situația economică dificilă în care se află România a apărut din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a declarat președintele Klaus Iohannis, şi a precizat că în cele mai multe cazuri politicienii își fac treaba și găsesc soluții pentru problemele apărute:
Klaus Iohannis: Această inflație și situația economică dificilă, prețurile la energie, toate acestea nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Crizele care urmează, în plan global, vor fi sincope cu alimentele ş.a.m.d., toate acestea au o singură cauză: războiul lui Putin împotriva Ucrainei.
Reporter: Pe de altă parte șeful statului a afirmat că tema revizuirii Constituției este foarte sensibilă și a adăugat că sunt chestiuni care trebuie lămurite în legea fundamentală, cum ar fi scenariul alegerilor anticipate. Totodată, a amintit că sunt aspecte mai tehnice prevăzute în Constituție care în practică nu mai funcţionează:
Klaus Iohannis: Un ministru interimar poate să stea 45 de zile, dar dacă criza durează 145 de zile, ce facem, rămânem fără guvern, fără miniștri? Este absurd! Astfel de lucruri, care s-au întâmplat și am tras învățămintele, trebuie să ducă la îmbunătățiri în textul Constituției.
Reporter: Președintele României a mai spus că nu recomandă evaluări ale miniștrilor în perioadă de criză și a menționat că premierul are la dispoziție mecanisme constituționale, dacă vreunul dintre actuali miniștri nu performează.