Ratificarea contribuției României la bugetul Uniunii Europene
Ratificarea contribuției României la bugetul Uniunii Europene și proiectul care prevede desființarea secției speciale se află pe agenda Parlamentului.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Martie 2021, 10:55
Ratificarea contribuției României la bugetul Uniunii Europene și proiectul care prevede desființarea secției speciale pentru investigarea magistraților se află săptămâna aceasta pe agenda Parlamentului. Nu în ultimul rând, aleșii vor discuta despre pensionarea anticipată a magistraților sau despre cea de-a treia moțiune simplă pe care PSD dorește să o depună.
Amalia Bojescu: Pentru ratificarea deciziei privind contribuția la bugetul comunitar este nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, deci și de cele ale PSD. Social-democrații condiționează însă votul lor de discutarea în parlament a Planului Național de Redresare și Reziliență, document aflat acum în dezbatere publică. La Camera Deputaților intră la vot în plen proiectul de lege privind desființarea secției speciale, amendat de către grupul minorităților naționale, în sensul că se impune un aviz din partea CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților. Ministrul justiției, Stelian Ion, nu este mulțumit de această prevedere, însă spune că fără acest compromis proiectul nu ar fi putut fi promovat în legislativ.
Stelian Ion: Ea poate deveni un instrument periculos. Bazele pe care s-a conceput această secție au fost greșite, o singură structură centrală nu poate face anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraților.
Reporter: PSD spune că va ataca la Curtea Constituțională documentul și consideră că dezbaterile nu trebuie să fie marcate de orgolii și acuzații politice.
Steluța Cătăniciu, deputat PSD: Să știți că nu pentru că există un fenomen generalizat de corupție în rândul magistraților a fost înființată secția, ci ca o garanție a independenței acestora.
Reporter: Senatul va decide prin vot asupra proiectului. Tot senatorii vor da un vot final asupra proiectului de lege de abrogare definitivă a posibilității de pensionare anticipată a magistraților la vârsta de 45 de ani, după 20 de ani de vechime în muncă, iar la Camera Deputaților PSD va depune a treia moțiune simplă din această sesiune - vizat este ministrul agriculturii, Adrian Oros, criticat pentru modul în care a fost gestionat acest domeniu, transmite Rador.