Rata şomajului "ar putea creşte în următoarele luni"
Ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, şi patronatele sunt de părere că rata şomajului ar putea creşte în următoarele luni. Ministrul nu exclude o creştere a ratei şomajului în perioada imediat următoare cu maxim 15.000 de şomeri.
Articol de Diana Domenico, 12 Ianuarie 2011, 19:32
Ministrului muncii, Ioan Nelu Botiş, spune că nu exclude ca rata şomajului să urce în perioada următoare şi să scadă cu adevarat abia în a doua jumătate a lui 2011.
Datele oficiale arată că acum sunt de două ori mai mulţi români care îşi caută o slujbă, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, potrivit unui site de recrutare.
Rata şomajului, la nivel naţional, în luna decembrie a scăzut de la 6,95% şi 6,87%, numărul şomerilor ajungând la aproape 630.000.
Deşi tendinţa a fost una de reducere a ratei şomajului în ultimele luni ale anului trecut, patronatele atrag atenţia că cel mai probabil numărul salariaţilor care vor rămâne fără loc de muncă va creşte în 2011 dacă executivul nu va lua măsuri de stimulare a economiei şi de susţinere a angajatorilor.
Preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, susţine că lipsa oricăror măsuri de susţinere a economiei româneşti va produce un val important de disponibilizări în sectorul privat, pe care patronatele îl estimează la ordinul zecilor de mii de salariaţi.
"Industria de îngrăşăminte este pe punctul de a se opri în perioada februarie-aprilie. După cunoştinţa mea ea se va opri integral.
"Discutăm de câteva zeci de mii de oameni care ar putea să-şi piardă locurile de muncă cel puţin temporar în următoarele uni, dacă guvernul nu va veni cu facilităţile pe care ni le-a acordat anul trecut, care de fapt sunt facilităţi pe care şi le acordă guvernului sau bugetului de stat", a mai spus preşedintele UGIR 1903.
Ministrul muncii estimează că numărul de şomeri ar putea creşte cu maxim 15.000
Ministrul muncii, Ioan Botiş, nu exclude o creştere a ratei şomajului în perioada imediat următoare cu maxim 15.000 de şomeri, dar estimează că în a doua parte a anului se va înregistra o scădere.
Afirmaţiile se bazează pe strategia ministerului de utilizare a fondurilor europene pentru formarea profesională, dar şi de creşterea industrială.
"Anul acesta nu cred că vom avea o creşterea semnificativă a numărului de şomeri, pentru că orientarea noastră clară va fi înspre creştere economică şi spre crearea de noi locuri de muncă.
"Strict în această privinţa, eu cred că vom avea o rată a şomajului undeva în scădere în partea a doua a anului şi cu o creştere reală a numărului de locurilor de muncă.
"Există o posibilitate, cred, de creştere, dar foarte scăzută de a creşte în februarie aceată rată, dar sunt sceptic în ceea ce priveşte faptul că vom avea o creşterea consistentă a ratei şomajului în acest an", susţine ministrul muncii.
Potrivit unui studiu publicat de o agenţie de recrutare, ofertele de locuri de muncă au înregistrat în primele zile ale acestui an un număr record de aplicaţii, cu peste 100 la sută mai mare faţă de perioada similară a anului 2010 şi de patru ori mai mare decât în ianuarie 2008, înainte de criză.