Rată mare de abandon al tratamentului în rândul bolnavilor de tuberculoză
Peste 30.000 de persoane sunt înregistrate cu tuberculoză în România, dar ţara noastră se confruntă cu o rată mare de abandon al tratamentului.
Articol de Adriana Turea, 21 Iulie 2015, 13:59
Peste 30.000 de persoane sunt înregistrate cu tuberculoză în România, dar ţara noastră se confruntă cu o rată mare de abandon al tratamentului.
În fiecare zi sunt diagnosticate câteva zeci de persoane cu TBC şi trei mor din cauza acestei afecţiuni.
Prin programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale ale persoanelor afectate de tuberculoză, peste 1.000 de bolnavi primesc ajutor.
Una dintre concluziile proiectului este că suportul psiho-social şi subvenţiile pentru hrană şi medicamentele care atenuează reacţiile adverse reduc semnificativ riscul abandonării tratatmentului.
Serviciile medicale oferite de specialişti au fost şi rămân gratuite în patru spitale de pneumologie din Bucureşti, Leordeni, Bisericani şi Baia Mare.
Până la jumătatea lunii iulie, din cei 1.200 de pacienţi cu tuberculoză incluşi în proiect, 681 au primit consiliere psihologică, 1.092 au primit consiliere socială şi 1.021 au primit sprijin financiar.
Specialiştii susţin că tratamentul corect şi complet, dublat de sprijinul social şi psihologic adecvat, consilierea şi orientarea profesională a bolnavilor de tuberculoză, precum şi campaniei naţionale de informare şi reducere a stigmei ar îmbunătăţii şansele de vindecare a pacienţilor cu tuberculoză şi ar limita răspândirea bolii.
Proiectul de încheie la sfârşitul acestei luni şi este cofinanţat din Fodul social european prin Programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013 "Investeşte în oameni".