Rata anuală a inflaţiei va depăşi anul acesta 3%, susţine Mugur Isărescu
Guvernatorul BNR a precizat că dacă politica fiscală nu va ajuta mai mult politica monetară este posibil să fie nevoie de creşteri în continuare ale dobânzilor.
Articol de Iulian Olescu, 29 Martie 2018, 12:46
Rata anuală a inflaţiei se va situa la sfârşitul anului la 3,5%, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a fost invitat, împreună cu alţi membri ai conducerii Băncii Centrale, la Comisia economică a Senatului pentru a discuta evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia ţării.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat, răspunzând întrebărilor senatorilor prezenţi, că rata ridicată a inflaţiei înregistrată, începând din ultimul trimestru al anului trecut, dar şi în primele luni ale lui 2018, nu a apărut, aşa cum pare, brusc. Ea a existat încă din prima jumătate din 2017, însă a fost mascată, ecranată de măsurile de relaxare fiscală luate anterior de executiv.
Mugur Isărescu a mai precizat că BNR nu are o influenţă directă asupra preţurilor ce acţionează prin măsuri indirecte asupra cererii agregate. El a adăugat că în contextul acţiunii şi a unor factori externi, cum ar fi de exemplu, evoluţia preţurilor la ţiţei, Banca Centrală a acţionat în direcţia creşterii dobânzii de politică monetară pentru a atenua creşterea inflaţiei şi a o readuce pe un trend descrescător.
"Noi credem că în contextul dat, reacţia noastră a fost corespunzătoare situaţiei din economia românească, proporţionată cu riscurile care ne ameninţă şi că ea va da roade. Deci nu împărtăşim, ca să fiu mai clar, viziunile, mai mult sau mai puţin pesimiste, conform căruia cursul o să-l aducem la un nivel pe care nu pot să-l pronunţ, iar inflaţia de asemenea. Avem însă, într-adevăr, îngrijorările noastre", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că, aşa cum a subliniat şi FMI, dacă politica fiscală nu va ajuta mai mult politica monetară este posibil să fie nevoie de creşteri în continuare ale dobânzilor. În sfârşit, legat de iniţiativa legislativă privind plafonarea dobânzilor bancare, Mugur Isărescu a indicat că astfel de măsuri se justifică numai în condiţii speciale, când piaţa nu funcţionează corespunzător din anumite motive.