"Rata abandonului şcolar creşte cu aproximativ 1% în fiecare an"
Se vorbeşte despre un anafalbetism funcţional în România de peste 40%, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
Articol de Radiojurnal, 05 Octombrie 2018, 17:40
Mai mult de o treime dintre cadrele didactice din România cu vârsta sub 35 de ani văd această activitate ca pe o opţiune pe termen scurt şi mediu, a atras atenţia preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
La o conferinţă prilejuită de Ziua Internaţională a Educaţiei, el a mai arătat că ţara noastră are un deficit de treizeci de mii de profesori.
"Problema este gravă şi ne priveşte şi priveşte şi pe noi, România, într-o măsură ceva mai mare decât am putea crede la prima vedere. Rata abandonului şcolar creşte cu aproximativ 1% în fiecare an. Se vorbeşte despre un anafalbetism funcţional în România de peste 40%, iar deficitul de cadre didactice calificate în învăţământ preuniversitar este de apoape 30 de mii de persoane. Este evident că reducerea deficitului de personal didactic calificat necesită un angajament mult mai puternic nu doar pentru a recruta şi a forma noi cadre didactice, dar şi a asigura alocarea de resurse suficiente pentru menţinerea acestora la catedră. Conform datelor Ministerului Educaţiei, numărul angajaţilor din învăţământ a intrat pe un trend descendent de mai bine de 10 ani şi nu există niciun semn că acesta îşi va schimba sensul. Cea mai importantă responsabilitate a cadrului didactic este să ofere instruire de înaltă calitate", susţine Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".
Peste 260 de milioane de copii şi tineri din întreaga lume nu sunt şcolarizaţi, iar deficitul de profesori şi educatori se ridică, la nivel global, la 69 de milioane de persoane, a mai precizat liderul sindicatelor din învăţământ, Marius Nistor