RAR: Mai multe autovehicule cu defecţiuni tehnice faţă de 2012
Inspectorii RAR spun că defecţiunile la sistemele de frânare şi direcţie se sancţionează cu reţinerea certificatului de înmatriculare şi a permisului de conducere.
Articol de Alex Lancuzov, 20 Septembrie 2013, 13:10
George-Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român, atrage atenţia că a crescut procentajul de vehicule neconforme care prezintă pericol iminent de accident de la 16,4 % în 2012 la 17,3 % în primul semestru din acest an.
Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, directorul RAR explică această creştere prin reducerea masivă a numărului de autovehicule noi care s-au prezentat la ITP şi prin dezinteresul proprietarilor faţă de buna funcţionare a propriilor maşini.
Inspectorii RAR subliniază că defecţiunile la sistemele de frânare şi direcţie pun în pericol nu doar siguranţa pasagerilor din respectivele maşini ci şi pe a tuturor participanţilor la trafic iar aceste abateri grave se sancţionează cu reţinerea certificatului de înmatriculare şi a permisului de conducere, imobilizarea respectivelor autovehicule şi anularea Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP).
În cadrul activităţilor de Control Tehnic în Trafic derulate împreună cu Poliţia Rutieră, sunt vizate acele maşini pentru care există indicii vizuale privind întreţinerea necorespunzătoare şi deci o stare tehnică precară, precizează directorul RAR.
Principalele neconformităţi au fost înregistrate la instalaţia electrică, de iluminare şi semnalizare 35 %, emisii poluante 20 %, suspensie 13%, sisteme de frânare şi direcţie 4% respectiv 3%.
Aplicaţie on-line
Pentru eficientizarea activităţilor de control în trafic, RAR a implementat un program care poate bloca în timp real circulaţia maşinilor cu probleme tehnice grave.
Prin această aplicaţie on –line se realizează înregistrarea instantanee în bazele de date şi se pot obţine toate informaţiile concludente privind caracteristicile tehnice din Cartea de Identitate sau controalele anterioare.
Procentele sunt explicabile şi prin vârsta medie a vehiculelor care compun parcul auto naţional : 10,64 ani.
Doar 19 % reprezintă maşinile ,,noi” 1-4 ani, 38 % sunt cele cu o vechime cuprinsă între 5 şi 9 ani iar aprox. 44 % formează categoria celor care au depăşit 10 ani de la prima înmatriculare.
În primele şase luni ale anului aproape 95 000 de autovehicule second –hand au intrat în România iar aprox. 15 000 au fost respinse din motive tehnice la prima prezentare RAR, cifră în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2012 a mai adăugat George-Adrian Dincă.
Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) în 2012 parcul auto naţional număra 5 710 773 autovehicule din care aproximativ 1 milion mai vechi de 20 de ani.