Raportul SAR asupra sănătăţii româneşti
Societatea Academică Română (SAR) avertizează asupra situaţiei în care se află farmaciile.
Articol de Bogdan Mihai, 24 Noiembrie 2009, 19:26
Societatea Academică Română avertizează, într-un raport, că situaţia în care se află farmaciile cărora nu li se mai decontează reţetele gratuite şi compensate, este doar un simptom al crizei în care se află sistemul de sănătate.
Potrivit raportului, există un risc ridicat, ca sistemul să intre în colaps, în viitorul apropiat, întrucât bugetul pe acest an este cu 20% mai mic decât cel din anul precedent, iar estimările pentru 2010 arată că banii nu vor ajunge nici până la jumătatea anului.
"Calitatea serviciilor medicale este mult sub standardele europene, iar pacienţii se plâng de tratamentul prost din spitale şi de nevoia de a plăti informal pentru servicii teoretic gratuite.
"Pe lângă problemele cronice ale sistemului, în 2009 ne confruntăm cu o scădere dramatică a bugetelor publice ( cu 7,9 la sută lei -19,9 la sută în euro) faţă de 2008, ceea ce a declanşat o adevărată criză", a declarat Otolia Nuţu, coordonatorul raportului "Intră sănătatea românească în comă? O analiză a politicilor de sănătate şi farmaceutice în România", realizat de Societatea Academică din România.
Efectele subfinanţării sistemului de sănătate se fac deja simţite, în 2009 performanţele sistemului sanitar s-au deteriorat accelerat, conform unui clasament bazat pe indici privind accesul populaţiei la medicamente.
"România se află în prezent pe penultimul loc dintr-un grup de 33 de ţări europene, în 2008 aflându-se pe locul 27 din 31 de ţări în acelaşi clasament.
"Conform acestui raport, România stă prost la timpul de aşteptare pentru tratament (indicator de acces), destul de prost la drepturile pacienţilor la informare, cel mai prost la comunicare informatică în sistemul de sănătate (e-Health), prost la criterii de echitate a serviciilor furnizate (inclusiv plăţile informale din sistem) şi foarte prost la furnizarea de medicamente (inclusiv coplăţi şi acces la medicamente noi)", conchide raportul.
Problema lipsei lichidităţilor, atât de necesare furnizorilor de materiale sanitare şi aparatură medicală în contextul crizei economico-financiare, este agravată de practici precum plata TVA la emiterea, şi nu la încasarea facturilor, dar şi de obligativitatea de a prezenta garanţii bancare de 2% din valoarea contractului atunci când se prezintă la licitaţiile organizate chiar de spitalele ale căror creditori sunt.
Societatea Academică Română atrage atenţia că un efect al subfinanţării sistemului sanitar poate fi închiderea sau suspendarea activităţii farmaciilor din mediul rural.
Autorităţile susţin că, pentru un sistem de sănătate viabil, este importantă creşterea Fondului Naţional de Sănătate. În acest sens, sunt luate în calcul două variante: mărirea numărului participanţilor la fond sau mărirea taxei de participare la fond.