Raportul pe justiţie, "unul echilibrat"
Ministrul justiţiei a apreciat că Raportul Comisiei Europene include aprecieri pozitive atât la adresa guvernului, Parchetului General, DNA şi ANI, dar şi a parlamentului.
Articol de Diana Surdu, 08 Februarie 2012, 19:29
Un raport echilibrat, dar unul intermediar totuşi, au spus miercuri la Bucureşti reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii.
Ţinând cont de faptul că documentul Comisiei Europene pare a lăuda mai mult activitatea procurorilor şi mai puţin pe aceea a judecătorilor, şefii CSM au declarat că ştiu care le sunt direcţiile de acţiune de acum înainte: o mai mare responsabilizare a magistraţilor, garantarea integrităţii personalului din justiţie şi aplicarea noilor Coduri în domeniu.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat că greutatea procesului de reformă a fost transferată pe umerii Consiliului Superior al Magistraturii.
Raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare. |
Cătălin Predoiu a precizat şi că la nivelul instanţelor şi al CSM au fost remarcate progrese şi că principala realizare o reprezintă implementarea cu succes a noului Cod Civil.
"Principalul minus remarcat în Raport este cel legat de abilitatea conducerii sistemului judiciar de a răspunde adecvat problemelor de integritate şi responsabilitate din cadrul sistemului, mai concret, aici se transmite un mesaj direct către eficientizarea inspecţiei judiciare şi chem autorităţile vizate de aceste recomandări, în special CSM, să se mobilizeze mai intens în perioada următoare şi să ia măsurile care se impun", a precizat Cătălin Predoiu.
Ministrul justiţiei a mai arătat că Raportul Comisiei Europene include aprecieri pozitive atât la adresa guvernului, Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate, dar şi a parlamentului, pentru legiferare.
Creştere a "responsabilităţii sistemului judiciar"
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, a susţinut că ministerul justiţiei are un rol crucial în a asigura resursele umane şi materiale pentru funcţionarea sistemului judiciar.
Ea a anunţat că CSM a adoptat deja regulamentul de promovare la Instanţa Supremă în aplicarea noii legi şi va adopta, chiar mai devreme decât termenele prevăzute de norme, legislaţia secundară privind inspecţia judiciară şi răspunderea disciplinară.
"Luăm act de constatările Comisiei referitoare la anumite limite ale capacităţii leadership-ului din sistemul judiciar în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012 de a lua măsuri concrete în cazuri legate de integritatea unor magistraţi şi reamintim în acest context că între priorităţile noii echipe de conducere a CSM se află creşterea responsabilităţii sistemului judiciar şi a capacităţii instituţionale a acestei instituţii, precum şi a inspecţiei judiciare.
"Este de punctat faptul că dispoziţiile legate în vigoare la acel moment nu permiteau revocarea din funcţia de conducere sau suspendarea ca urmare a declanşării unei anchete penale în absenţa punerii în mişcare a acţiunii penale", susţine Alina Ghica.
Şeful Consiliului a mai spus că va acorda prioritate ocupării posturilor vacante la Instanţa Supremă, că va sprijini în continuare publicarea on-line a hotărârilor judecătoreşti, că va lua măsuri pentru respectarea termenelor prevăzute de motivare a hotărârilor.
Comisia Europeană notează în Raportul interimar că o serie de cercetări penale recente în care au fost implicaţi înalţi magistraţi a suscitat rezerve cu privire la hotărârea şi capacitatea CSM de a asigura integritatea şi răspunderea magistraţilor.