Raportul MCV: România a făcut progrese în numeroase domenii
Evaluarea Comisiei Europene arată că România a făcut progrese în multe domenii dar rămân totuşi îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei, se arată în raportul MCV.
Articol de Radiojurnal, 22 Ianuarie 2014, 12:02
Comisia Europeană a prezentat miercuri Raportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria în cadrul MCV.
Documentele au fost prezentate oficial de purtătorul de cuvânt, Mark Gray.
Evaluarea arată că România a făcut progrese în multe domenii de la precedentul raport MCV, potrivit corespondentului Radio România Sorin Croitorescu.
Bilanţul instituţiilor cheie judiciare şi de integritate a rămas pozitiv, schimbările legislative au rămas pe drumul cel bun, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei ajută la abordarea problemelor manageriale din domeniu, totul în contextul în care - se spune în raport - România a beneficiat de o atmosferă politică mai calmă începând din primăvara anului trecut.
Rămân, totuşi, îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei şi sunt multe exemple de existenţă la măsuri de integritate şi anticorupţie la nivel politic şi administrativ - arată raportul - pripitul şi netransparentul amendament la Codul Penal, din decembrie 2013, a stârnit îngrijorări în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi promovarea integrităţii.
Raport MCV România | Raport tehnic România |
De asemenea, numirile în funcţiile de conducere în instituţiile cheie din justiţie arată o imagine mixtă - potrivit raportului - cu unele proceduri care se desfăşoară în mod deschis, transparent şi bazat pe merite, în timp ce altele sunt deschise criticilor pe motiv de interferenţe politice.
Capacitatea de rezistenţă a instituţiilor cheia anticorupţie în faţa unor presiuni susţinute a arătat însă că reforma a prins, practic, rădăcini în zone importane ale societăţii româneşti - observă Comisia Europeană.
În contrast, faptul că "pietrele" de temelii ale reformei ar putea fi răsturnate în parlament, arată că nu există încă un consens cu privire la urmărirea obiectivelor din MCV.
Documentul conţine şi o serie de recomandări în domeniile independenţi şi reformei justiţiei, integrităţii şi luptei împotriva corupţiei.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, chiar dacă Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, declarând această modificare neconstituţională, se mai arată în comunicatul comisiei.
Raportul prezintă analiza Comisiei privind măsurile întreprinse de România în ultimele doisprezece luni şi indică domeniile unde sunt necesare măsuri suplimentare.
Preşedintele Jose Manuel Barroso a spus că acest raport va indica în mod clar ce rămâne de făcut pentru a continua şi consolida reforma şi pentru a asigura o tendinţă pozitivă şi durabilă, se mai arată în comunicat.
"Acest raport arată că România a întreprins paşi importanţi. Multe persoane din cadrul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate au demonstrat un angajament real faţă de reformă.
"Raportul arată însă şi că progresele nu au fost uşor de obţinut şi că cele realizate într-un domeniu pot fi anulate de regrese în alt domeniu. Sper că acest raport va indica în mod clar ce rămâne de făcut pentru a continua şi consolida reforma şi pentru a asigura o tendinţă pozitivă şi durabilă”, a spus Jose Manuel Barroso.
Prezentarea raportului MCV a fost transmisă Live Video pe siteul romania-actualitati.ro.