Raportul la proiectul legii ANI a trecut de comisii la Senat
Senatorii din Comisiile Juridică şi pentru Drepturile Omului au adoptat raportul la proiectul de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Articol de Dana Georgescu, 11 Mai 2010, 17:22
Agenţia Naţională de Integritate ar putea să se ocupe din nou, în curând, de cercetarea averilor demnitarilor şi funcţionarilor publici, urmând a fi organizată după o nouă lege, aflată acum în dezbatere parlamentară.
Marţi a fost adoptat în Comisiile juridică şi cea pentru drepturile omului din Senat raportul la noul act normativ.
Raportul final aduce însă şi câteva modificări, deloc lipsite de importanţă.
Astfel, în noua variantă a legii, colecţiile de artă şi bijuteriile a căror valoare însumată trece de 5.000 de euro, vor fi confidenţiale.
În plus, a fost respinsă ideea înfiinţării aşa-numitelor comisii de cercetare a averilor pe lângă Curţile de Apel.
O nouă lege de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate este necesară după ce, recent, Curtea Constituţională anunţa că mai multe articole din vechea lege sunt în contradicţie cu legea fundamentală.
Principala modificare faţă de varianta propusă de Camera Deputaţilor, adusă proiectului, constă în eliminarea tuturor articolelor referitoare la comisiile de cercetare a averilor, care urmau să fie formate din procurori şi judecători pe lângă Curţile de Apel.
Decizia luată de senatorii comisiilor pentru drepturile omului şi juridică cu privire la desfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor restrânge astfel sfera de sesizare a ANI, spune ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.
"Consecinţele sunt acelea că ANI, în acest moment, rămâne cu două prerogative importante, respectiv de a sesiza ANAF şi de a sesiza Parchetul.
"De aceea, aş putea să spun că, aşa cum a ieşit textul din Comisia Juridică şi Comisia de Drepturile Omului şi Imunităţi, succesul acţiunii instituţionale a agenţiei va depinde crucial de managementul acesteia şi de cooperarea interinstituţională cu ANAF şi Parchetul", a declarat Cătălin Predoiu.
Aceste comisii de cercetare, sesizate de ANI, ar fi putut să înceapă, în regim de urgenţă, acţiunea de control a persoanei a cărei avere era supusă controlului şi, în baza dovezilor deţinute, să trimită dosarul cauzei spre soluţionare la Curtea de Apel.
Dezbaterile au adus însă şi o reuşită pentru ANI: probele deja strânse de ANI rămân valabile, iar Cătălin Predoiu a apreciat faptul că s-a reuşit menţinerea continuităţii dosarelor procesate de ANI.
Cele mai multe amendamente au fost propuse de preşedintele comisiei pentru drepturile omului, senatorul Gyorgy Frunda.
Raportul adoptat de cele două comisii senatoriale urmează să fie dezbătut miercuri în plenul Senatului.