Raportul comisiei pentru verificarea raportării deceselor COVID-19
Raportul comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19 a fost publicat astăzi de Ministerul Sănătății.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Mai 2021, 17:09
Raportul comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19 a fost publicat astăzi de Ministerul Sănătății.
Din document se observă că în platforma alerte.ms.ro au fost introduse cu 13% mai multe decese ale persoanelor infectate cu SARS-CoV-s decât în evidențele Institutului Național de Statistică.
În cifre, până la 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 de decese în alerte.ms.ro și 23.931 în Corona-forms.
Reporterul RRA Adriana Turea are mai multe detalii.
Reporter: Din raportul comisiei Ministerului Sănătății reiese că diferențele dintre cele două platforme la care ministerul de resort are acces - alerte.ms.ro și Corona-forms - sunt justificate într-o oarecare măsură și parțial acceptabile.
Aceasta pentru că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare care nu implică o verificare a CNP-ului sau al altui tip de cod, iar platforma Corona-forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP.
Se constată că diferențele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro, în sensul creșterii complexității sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare.
Din analiza răspunsurilor transmise de direcțiile de sănătate publică s-au identificat mai multe situații; unele spitale au raportat în alerte.ms.ro toate cauzele de deces, altele recunosc neraportarea la DSP-uri din diferite cauze, iar unele spitale nu recunosc propria cifră a deceslor lunare raportată în această platformă.
Comisia propune simplificarea procedurii de raportare în alerte.ms.ro sau stabilirea unei metodologii clare. Totodată, avertizează că dubla raportare pe principii diferite atrage după sine confuzii, implică eforturi adiționale de validare a datelor și consum de resurse, iar neconcordanțele sunt inevitabile.