Raportul CE pe justiţie, "corect" (LIVE TEXT)
"Raportul este un raport corect; relevă pe de o parte progrese, pe de altă parte raportul pune degetul pe problemele care se perpetuează şi afectează credibilitatea sistemului de justiţie".
Articol de Ioana Dogaru, 20 Iulie 2011, 13:55
"România nu consideră corect ca mecanismul de verificare şi cooperare să fie anexat la condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen".
"Fiecare instituţie are obligaţii precise până anul viitor"
"Cadrul instituţional este recunoscut ca fiind în linii mari finalizat".
"Raportul este un raport care arată progres şi stabileşte 18 obiective pe care trebuie să le îndeplinim până la raportul de anul viitor".
"Aceste observaţii nu erau în raporutl public ci în cel tehnic".
"Nu trebuie plătit niciun leu la arieratele pentru medicamente până nu se reglementează sistemul de achiziţii".
"Avem probleme serioase la achiziţiile de medicamente".
"Alta este situaţia când neregulile sunt descoperite de guvernul român"
"Atunci când un audit european depistează nereguli privind fondurile UE ni se diminuează sumele primite de la uniune".
"Riscăm o mare problemă. Din ceea ce am discutat cu minştri li premierul, România să înceteze momentan să trimită facturi la Bruxelles, în mai multe domenii mai puţin agricultura."
"În ceea ce priveşte achiziţiile publice, în urma unor verificări, audituri făcute de CE am propus guvernului să aibă o abordare extrem de serioasă privind acest subiect."
"Principalul mesaj al acestui raport este că România a început să aibă instituţii autonome care nu sunt subordonate politic".
"Avem confirmarea că o serie de instituţii au devenit autonome şi au un singur stăpân: legea, cum mai avem şi instituţii care întârzie în a finaliza procesul".
"Apelul meu la presă e să facă o prezentară corectă şi echilibrată la adresa raportului".
"Eu cred că, plecând de la premiza existenţei unei majorităţi parlamentare care a susţinut asumarea răspunderii de către guvern, poate a fost un pic cam dur raportul referitor la parlament".
"Este clar că oricâtă voinţă politică a avut guvernul dacă nu exista o majoritate parlamentară să-l susţină nu ar fi putut fi adoptată legislaţia".
"Instituţii neconvingătoare potrivit raportului sunt CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României".
"Aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul general, Direcţia generală Anticorupţie din Ministerul de Interne şi Direcţia Antifraudă din Inspectoratul general al poliţiei".
"Nu voi ezita să-mi exprim punctul de vedere referitor la instituţii."
"Aş spune că raportul certifică progresul pe care România l-a făcut în ultima perioadă şi nu voi ezita să menţionez aprecierea extrem de consistentă şi pozitivă la adresa guvernului, care în opinia Comisiei Europene a dovedit determinare şi angajament în procesul de reformă".
"Raportul care a fost făcut public astăzi este în opinia mea o consolidare a raportului pozitiv pe care România l-a avut în februarie".