Raportorul ONU pentru minorităţi în vizită la Târgu Mureş
Fernand de Varennes, raportorul special al ONU pentru problemele minorităţilor, a purtat discuţii cu politicieni maghiari şi cu experţi în domeniului învăţământului din România.
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Decembrie 2018, 15:34
Raportorul special al ONU pentru problemele minorităţilor, Fernand de Varennes, s-a informat la Târgu Mureş despre situaţia învăţământului în limba maghiară din România.
MTI citată de RADOR transmite că Fernand de Varennes a purtat discuţii cu politicieni maghiari şi cu experţi în domeniului învăţământului din România. În comunicatul Uniunii Democrate Maghiare din România se precizează că Fernand de Varennes este diplomatul cu cel mai înalt rang din lume care se ocupă de protecţia minorităţilor şi a efectuat această vizită în Transilvania la invitaţia Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN) şi a Uniunii Organizaţiilor Civile Maghiare din Transilvania.
Senatorul UDMR Csaba Zoltán Novák a declarat, în calitate de gazdă, că maghiarii din Transilvania au ajuns în minoritate în urmă cu o sută de ani şi de atunci pentru ei problema privind învăţământul în limba maternă reprezintă o luptă permanentă, deoarece statul român a încercat de mai multe ori să obstrucţioneze şi să îngrădească desfăşurarea acestuia.
Fernand de Varennes a precizat, la rândul său, că principalul obiectiv al vizitei sale în Transilvania este infomarea la faţa locului, deoarece în calitate de expert al ONU este sarcina sa să primească plângerile venite din partea minorităţilor şi să solicite guvernelor în cauză clarificarea situaţiei.
În acest sens, raportorul special al ONU şi-a oferit ajutorul. Deputatul UDMR Ödön Szabó a subliniat că, la prima vedere, legile din România arată bine, dar nu se poate spune acelaşi lucru şi depre aplicarea acestora. Cadrul legislativ este cel mai vulnerabil acolo unde procentul maghiarilor este aproximativ 10% şi unde funcţionează doar o clasă sau o secţie de limbă maghiară, deoarece acolo presiunea de asimilare este cea mai puternică.
Vicepreşedintele executiv pentru învăţământ al UDMR, Tivadar Magyari, a afirmat că în România există aproximativ 150 de mii de elevi de diferite naţionalităţi care învaţă în limba lor maternă, din care majoritatea covârşitoare sunt de etnie maghiară. În peste 2000 de locuri învăţământul se desfăşoară în limba maghiară, a mai spus vicepreşedintele UDMR, care s-a referit şi la învăţământul superior, atrăgând atenţia asupra situaţiei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde nu au fost aplicate prevederile legii învăţământului, astfel că nu au fost înfiinţate institutele maghiare ale universităţii.
Fernand de Varennes s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Csaba Ferenc, care a prezentat activitatea desfăşurată de un deceniu şi jumătate de CNS şi a atras atenţia în mod special asupra încălcărilor drepturilor secuilor, mai cu seamă după aderarea României la UE. Diplomatul ONU a purtat o discuţie şi cu fostul preşedinte al UDMR, Béla Markó.