Raport GRECO: România, progrese importante în lupta împotriva corupţiei
România a făcut progrese importante în a investiga şi condamna actele de corupţie, iar acum are nevoie de un sistem de prevenţie a acesteia, spune Thorbjorn Jagland.
22 Ianuarie 2016, 14:15
România a făcut progrese importante în lupta împotriva corupţiei, însă acum trebuie să se concentreze pe prevenirea acesteia, apreciază Grupul Statelor împotriva Corupţiei din Consiliul Europei, GRECO.
Acesta a publicat astăzi raportul privind runda a patra de evaluare referitor la îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ în România.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland spune că România a făcut progrese importante în a investiga şi condamna actele de corupţie, iar acum are nevoie de un sistem de prevenţie a acesteia.
În raportul publicat astăzi, de grupul statelor împotriva corupţiei, GRECO, al Consiliului Europei se arată că România se află doar la începutul etapei de prevenţie a corupţiei.
În cazul membrilor Parlamentului este nevoie de adoptarea unui cod de conduită şi i se solicită României să revizuiască sistemul de imunităţi pentru aceştia.
Totodată, Consiliul Europei recomandă României, introducerea de reguli privind modul în care membrii Parlamentului să interacţioneze cu lobby-ştii şi alţi terţi care încearcă să influenţeze procesul legislativ.
GRECO solicită în acelaşi timp completarea codului de etică al judecătorilor şi procurorilor cu specificări clare legate de conflictele de interese şi incompatibilităţi, dar şi privind acceptarea cadourilor şi a altor avantaje.
GRECO mai consideră că sistemul de declaraţii de avere şi interese din România, care se aplică multor oficiali, inclusiv parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor este un bun model în multe privinţe, dar metodele de lucru trebuie îmbunătăţite.
GRECO este un organism al Consiliului Europei care are drept scop ameliorarea capacităţii membrilor săi de a combate corupţia, monitorizând conformarea cu standardele anticorupţie.
De asemenea, acesta ajută statele să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, determinând adoptarea de reforme legislative şi instituţionale.
GRECO este format din 48 de state europene şi Statele Unite ale Americii.