Raport AP NATO: Alianța riscă să îşi piardă avantajul tehnologic
NATO riscă să îşi piardă avantajul tehnologic, avertizează raportul prezentat astăzi, la Adunarea parlamentară a NATO de la Bucureşti, de Thomas Marino.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Octombrie 2017, 15:03
NATO riscă să îşi piardă avantajul tehnologic, avertizează raportul prezentat astăzi, la Adunarea parlamentară a NATO de la Bucureşti, de Thomas Marino.
Raportorul special a insistat că dincolo de baza NATO reprezentată de articolul 5 privind apărarea comună, credibilitatea aliantei tine si de articolul 3 care prevede ca statele membre trebuie să dezvolte capacităţi de apărare ca să facă faţă ameninţărilor, iar aici esenţiale sunt cercetarea şi dezvoltare. Practic toţi membrii comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie din Adunarea parlamentară a NATO au atras atenţia că tehnologia Alianţei riscă să nu mai ţină pasul cu vremurile şi cu dinamica prezentului inclusiv în materie de inteligenţă artificială.
Raportorul special, americanul Thomas Marino, a explicat că avantajul tehnologic al NATO este în curs de erodare, asta în timp ce asistăm la schimbări monumentale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei şi la apariţia unor tendinţe care ar putea afecta echilibrul strategic în ce priveşte producţia, pe termen scurt şi inteligenţa artificială, pe termen lung. Raportul arată că inovaţia apare mai ales în domeniul privat, deseori în zona intreprinderilor mici şi mijlocii, start-up-uri iar uneori e vorba chiar de indivizi.
Forţele NATO reuşesc cu greu să ţină pasul cu ritmul inovaţiilor tehnologice iar econommiile ţărilor aliate au pierdut monopolul asupra pieselor tehnologice strategice iar toate acestea creează provocări serioase la adresa comunităţii transatlantice, a explicat raportorul special Thomas Marino.
„Nu suntem nici pe departe pregătiţi să facem faţă acestor provocări. Bugetele noastre de apărare stagnează iar situaţia cercetării şi dezvoltării în apărare arată şi mai rău, mai ales în condiţiile în care Rusia şi China ne prind din urmă în acest domeniu. Bugetul Rusiei pentru cercetare si dezvoltare in domeniul apărării s-a dublat din 2012 până în 2015 iar unii experţi consideră că bugetul de cercetare dezvoltare al Chinei îl va depăşi până în anul 2022 pe cel al Statelor Unite" a explicat raportorul Thomas Marino.
Dar este şi o veste bună, a menţionat Thomas Marino, asta pentru că mule ţări aliate au realizat că trebuie să crească investiţiile iar bugetele de cercetare şi dezvoltare în apărare sunt în curs de creştere.
Thomas marino a adăugat că NATO trebuie să-şi regândească întreaga strategie de cercetare dezvoltare cu baza în inovaţie. Asta ar însemna inclusiv o aprofundare a schimbului de informaţii iar Alianta trebuie să pună în legătură oamenii de ştinţă şi inginerii din comunitatea transatlantică.
O altă posibilă veste bună este înfiinţarea fondului European de Apărare care ar putea deveni baza şi sursa de revigorare a apărării europene in cadrul NATO, inclusiv pentru că poate să restaureze tehnologia şi industria de apărare a continentului.
Asta evident, a completat raportorul Thomas Marino, cu evitarea vreunei ‚dublări a NATO în domeniu, pentru că eforturile Uniunii trebuie să fue complementare celor ale Alianţei.