Ranfluarea navei din portul Midia
Nava care a eşuat în noiembrie anul trecut în Portul Midia cu 15 mii de oi la bord este pregătită zilele acestea pentru a fi pusă pe linia de plutire şi adusă la mal.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Ianuarie 2020, 08:37
Nava care a eşuat în noiembrie anul trecut în Portul Midia cu 15 mii de oi la bord este pregătită zilele acestea pentru a fi pusă pe linia de plutire şi adusă la mal.
Acţiunea nu va bloca portul, dau asigurări autorităţile.
Corespondentul RRA, Sorin Cealera, vine cu detalii în "Radiojurnal": "Operaţiunile de dezeşuare a navei "Queen Hind" au început la aproape două luni de la producerea accidentului naval în Portul Midia.
Firma Grup Servicii Petroliere, care a semnat pe 14 ianuarie contractul cu Administraţia Porturilor Maritime pentru întreaga operaţiune, a deplasat ieri o barjă lângă epavă pentru a ajuta la verticalizarea acesteia.
Pe bordajul epavei a început sudarea elementelor de prindere ce urmează să fie conectate la cârligul macaralei de 1.800 de tone GSP Neptun, cea care va executarea ranfluarea, readucerea navei la suprafaţă şi punerea ei în stare de plutire.
Alin Vintilă, reprezentantul firmei GSP: "Operaţiunea de sudură ar trebui să dureze două spre trei zile, dar depinde de vreme şi depinde de ce se va descoperi la epavă, pentru că investigaţia nu s-a terminat."
Doar 254 de oi vii au fost evacuate de la bordul navei, iar alte aproximativ 200 de cadavre au fost colectate din bazinul portuar.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă convocat de prefectul judeţului Constanţa a cerut măsurători zilnice ale calităţii apei şi aerului în acvatoriul Portului Midia pentru a monitoriza dacă există un risc biologic.
George Niculescu, prefect: "Parametrii din punct de vedere al calităţii apei sunt buni, analizele sunt în limite normale."
După ranfluarea navei şi aducerea ei la cheu, va urma scoaterea cadavrelor şi depozitarea în containere etanşe, apoi transportarea acestora la agentul economic cu care executantul lucrării a contractat serviciile de distrugere.
Operaţiunea ar trebui să se încheie în 35 de zile, pentru a evita temperaturile ridicate."