Rambursarea fondurilor europene, "mai simplă"
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a precizat că va propune în şedinţa de guvern o serie de măsuri în vederea simplificării procedurilor privind procesarea cererilor de rambursare.
Articol de Iulian Olescu, 30 Mai 2012, 19:36
Guvernul are în vedere o simplificare a procedurilor de procesare a cererilor de rambursare pe zona fondurilor europene.
Mulţi au criticat birocraţia din acest sistem, inclusiv ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, atrăgând atenţia că este una din cauzele ratei mici de absorbţie a banilor oferiţi de Uniunea Europeană.
În condiţiile diminuării drastice a investiţiilor străine şi a creditelor bancare, autorităţile susţin că fondurile europene nerambursabile ar trebui să devină principala sursă de dezvoltare economică, iar Leonard Orban a vorbit din nou despre importanţa îmbunătăţirii ratei de absorbţie.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a afirmat că în momentul de faţă rata de absorbţie reală a fondurilor europene a depăşit 9% şi că obiectivul pentru finalul acestui an rămâne o rată de absorbţie de minimum 20 de procente.
El a precizat că va propune în şedinţa de guvern o serie de măsuri în vederea simplificării procedurilor privind procesarea cererilor de rambursare, dar a amintit şi alte lucruri ce trebuie făcute pentru îmbunătăţirea absorbţiei.
"Ne vom concentra, într-o primă fază, cu privire la simplificarea procedurilor pe ce înseamnă procesarea cererilor de rambursare atât de punctul de vedere al structurilor care gestionează fondurile, cât şi din punctul de vedere al beneficiarilor.
"Cadrul instituţional este extrem de important. Eu susţin şi sunt ferm în favoarea coordonării de către un singur minister a tuturor structurilor care gestionează fondurile comunitare. Lipsa de coordonare ne-a condus la rezultatele pe care le avem astăzi", a declarat Leonard Orban.
El a adăugat că se are în vedere posibilitatea externalizării anumitor activităţi către bănci, instituţii nebancare sau chiar ONG-uri în urma organizării unor licitaţii, totul pentru a îmbunătăţi eficienţa acestor activităţi.
Ministrul afacerilor europene a atras încă o dată atenţia că fondurile structurale vor fi mult mai dificil de cheltuit începând cu exerciţiul financiar 2014-2020 din cauza înăspririi condiţionalităţilor.
Secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, Ionel Blănculescu, a menţionat câteva concluzii ale unei analize efectuate la nivelul consiliului.
"40% din proiectele României sunt proiecte-balast. Propunerea eliminării cu curaj a acestor 40% din proiecte, care nu fac altceva decât să blocheze celelalte 60 de procente, aceste proiecte-balast reprezentând de fapt poate 80%-90% din activitatea organismelor care lucrează în acest domeniu, pentru că ele sunt cele care solicită fel de fel de evaluări de analiză, de expertiză, de reevaluări, de reexpertizări şi aşa mai departe", a declarat Ionel Blănculescu.
Ionel Blanculescu a mai precizat că, în conformitate cu datele provenite din mediul de afaceri, multe dintre licitaţiile organizate în procesul de absorbţie a fondurilor europene sunt trucate, în special prin introducerea în caietele de sarcini a unor condiţii restrictive nejustificate.