Radioul și Televiziunea Publică au conduceri interimare, iar CNA noi membri
parlamentarii au decis prin vot numirea a patru membri ai Consiliului Național al Audiovizualului pe locurile rămase vacante.
Articol de Alina Stănuţă, 12 Mai 2021, 06:56
După mai mulți ani în care rapoartele de activitate au fost păstrate la sertar, instituțiilor publice de media aflate în subordinea Parlamentului le-a fost evaluată activitatea și le-au fost schimbați conducătorii.
Radioul și Televiziunea Publică au conduceri interimare, iar Consiliul Național al Audiovizualului are noi membri.
Reporter: Alina Stănuță - Senatul și Camera Deputaților au numit, ieri seară, directori generali interimari la posturile publice de Radio și Televiziune, după ce, tot în această după-amiază, parlamentarii au respins rapoartele de activitate ale celor două instituții pentru anii 2017, 2018 și 2019.
După prezentarea rapoartelor de activitate ale Televiziunii Publice în plenul reunit al Parlamentului nu au existat dezbateri generale; în schimb, la discuțiile pentru Radioul Public au existat replici în contradictoriu între reprezentanții puterii și ai opoziției.
Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, din partea USR PLUS, explica faptul că, deși posturile Radio România au înregistrat și în 2019 cel mai mare număr de ascultători de pe piața radio, iar SRR s-a menținut pe primul loc la nivel național în ceea ce privește cota de piață, în actuala conducere nu se regăsesc profesioniști, iar acesta este unul dintre motivele pentru care se propune respingerea rapoartelor de activitate.
Din opoziție, liderul de grup al PSD din Senat, Lucian Romașcanu, remarca, însă, că actuala putere PNL - USR PLUS - UDMR dorește să schimbe conducerea Radioului și a Televiziunii Publice doar din motive politice.
Lucian Romașcanu: Ne vedem în situația de a trimite acasă niște oameni pe niște rapoarte favorabile lor, dar pentru că politica vrea altfel.
Reporter: În replică, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, reprezentantul USR PLUS, Iulian Bulai, menționa că, printre altele, că în cele două instituții este nevoie de o mai mare transparență a deciziilor și de oameni bine pregătiți.
Iulian Bulai: Dacă vrei să conduci bine aceste instituții, propui profesionalizarea resursei umane, propui oameni de tot în conducere. Lucrul ăsta trebuie să se întâmple și nu s-a întâmplat.
Reporter: După audierea candidaturilor în comisiile reunite pentru cultură, plenul a validat numirea lui Liviu Popescu în funcția de director general interimar al Radioului Public și a Ramonei Săseanu în funcția de director general interimar al Televiziunii Publice.
Pe de altă parte, plenul Parlamentului a luat act de rapoartele privind activitatea desfășurată de Serviciul Român de Informații în anii 2015, 2016, 2017, 2018 și 2019 și de rapoartele comisiei parlamentare de resort referitoare la activitatea SRI în perioada respectivă, comisia constatând că SRI a respectat Constituția și legile țării.
Și tot parlamentarii au decis prin vot numirea a patru membri ai Consiliului Național al Audiovizualului pe locurile rămase vacante.
Aceștia sunt: Dorina Rusu, din partea președintelui României, Valentin Jucan și Mircea Toma, din partea Guvernului, și din partea Camerei Deputaților, Ionel Palăr.