Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Radioul public, "rol esențial în viitorul sistem de alarmare a populației"

"Rolul radioului public este esenţial în cadrul viitorului sistem de alarmare a populaţiei pentru cazuri de situaţii de urgenţă", a declarat azi la RRA, premierul Mihai Tudose.

Articol de Radiojurnal, 18 Septembrie 2017, 08:32

AUDIO: Premierul Mihai Tudose,invitat la Apel Matinal.

Rolul radioului public este esenţial în cadrul viitorului sistem de alarmare a populaţiei pentru cazuri de situaţii de urgenţă, a declarat în această dimineaţă la Radio România Actualităţi, premierul Mihai Tudose.

El a menţionat că Executivul este pregătit să ajute zonele calamitate, după ce autorităţile locale vor face bilanţul pagubelor.

Premierul Mihai Tudose,invitat la Apel Matinal. Textul integral.

Discutăm despre ravagiile furtunilor din vestul ţării şi măsurile luate cu domnul Mihai Tudose, premierul României. Bună dimineaţa, bine aţi venit la "Matinal".

Mihai Tudose: Bună dimineaţa!

Realizator: Domnule prim ministru, aveţi la această oră un tablou complet, un bilanţ al victimelor şi o estimare a pagubelor din zonele afectate?

Mihai Tudose: Avem un inventar, dacă vreţi, o estimare completă din punct de vedere valoric încă nu este, nu este gata.

Realizator: Şi care este estimarea aceea?

Mihai Tudose: Primul lucru şi intervenţia azi noapte a fost axată pe salvarea vieţilor, pe tratarea răniţilor şi pe degajarea căilor de acces şi stabilirea funcţionalităţii părţii de CFR, Electrica, Gaze. Încă mai sunt persoane blocate în diverse locuri în care au fost la munte şi voiau aseară să plece spre casă şi n-aveau pe unde. În fapt au fost peste 300 de arbori căzuţi, 137-140 de acoperişuri de imobile luate, 42 de tronsoane de cale feroviară, sute de localităţi fără curent electric. S-a acţionat toată noaptea intens şi sperăm ca astăzi să măturăm aceste efecte.

Realizator: Aşadar, care sunt urgenţele în momentul de faţă?

Mihai Tudose: Deci, urgenţa numărul unu, cei răniţi, cei internaţi. Doi, stabilirea circulaţiei feroviare. Acum se circulă, dar cu greutate. Au fost înlocuite locomotivele electrice cu locomotive Diesel, acolo unde au picat liniile de contact, s-a degajat calea de rulare şi s-a trecut pe Diesel. Din punct de vedere aerian totul este în regulă, se zboară. Acţionează acum peste 100 de echipe de intervenţie în judeţele afectate. Sunt 500 de localităţi cu aproape 200 de mii de locuitori fără energie electrică. Sunt aproape 100 de echipe de intervenţie de la operatorii de energie care încearcă să restabilească reţelele. Iar acum dimineaţă doamna ministru de interne Carmen Dan este în Banat şi începe evaluarea, respectiv a pagubelor, pentru a putea interveni la nivel guvernamental cu ajutoare de calamităţi pentru localităţile, /unde/ sunt oameni care au fost afectaţi.

Realizator: Veţi aloca resurse, practic, suplimentare poentru persoanele sinistrate?

Mihai Tudose: Evident.

Realizator: Ce fel de sprijin? Apă, materiale de construcţii? Am văzut şi imagini de acolo înregistrate şi transmise pe reţelele de socializare. Au fost acoperişuri smulse. Ce se va întâmpla cu oamenii aceia şi cu casele respective?

Mihai Tudose: Deci, există şi centrl;e de urgenţă la nivel judeţean. Se acţionează pentru a veni în sprijinul cetţăenilor afectaţi de vijelie. Dar şi la nivel guvernamental, acum dimineaţa, toţi porefecţii, toţi primarii fac inventarul cât de cat complect şi vor trimite banii, la nivel judeţean, la nivelul prefecturilor necesarul şi, repet, guvernul este pregătit să intervină şi să onoreze aceste solicitări.

Realizator: Este pregăţit cu bani, cu orice este nevoie?

Mihai Tudose: Cu price este nevoie.


Realizator: Acum, riscul unor astfel de fenomene violente persistă. Am văzut şi noi în ultima perioadă, din păcate. Care sunt principalele măsuri pe care le veţi lua în continuare?

Mihai Tudose: Nu se poate lua pe planeta asta o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol, sau a....

Realizator: Absolut! Dar am văzut ceva puncte slabe pe care le avem.

Mihai Tudose: Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de astăzi, să stabilim un sistem de alarmare funcţional. Este o idee, am vorbit şi azi-noapte cu specialiştii ca prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă toţi cei aflaţi în zonele unde există pericolul să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să primească o averitzare pe telefon. Aici va trebui să lucrăm cu ISU şi cu operatorii de telefonie mobilă. De asemenea, rolul Radioului public este, după părerea mea, esenţial în acest sens.

Realizator: Absolut!

Mihai Tudose: Punctul de coordonare a şi stabilit un mecanism funcţional.

Realizator: Din câte ştiu, există o aplicaţie pentru telefoane mobile, contra cost în momentul de faţă? ANM are aşa ceva?

Mihai Tudose: Nu, nu, iertaţi-mă, nu putem vorbi acum de o aplicaţie pentru telefoanele mobile contra cost.

Realizator: Asta vopriiam.., o să fie pe viitor ceva gratuit, să înţeleg?

Mihai Tudose: o să fie gratuit. Averitzarea emisă la nivel guvernamental, atenţionarea care să fie preluată de către operatorii telefoniei să fie distribuită pe releele de telefonie din zona în pericol.

Realizator: Bun! Spuneţi-mi dacă armata va intervenii? A fost nevoie de intervenţia armatei în anumite zone?

Mihai Tudose: Armate, de azi-noapte, au fost în afară de echipele de intervenţie de pe utilităţile de energie, de la curent electricv, gaze, cei de la CFR, au fost trupele efective ISU, jandarmii şi armata. Armata a stat la dispoziţia echipelor de intervenţie în ultimul minut, s-a intervenit la Timişoara în principal şi acuma pe lumină sunt disponibili cu tot ceea ce le stă în putinţă.

Realizator: Doamna ministru Carmen Dan este acolo, ne-aţi spus. Dumneavoastră veţi merge în teritoriu?

Mihai Tudose: Nu, s-a dus domnia sa, eu rămân la Bucureşti pentru coordonare, dacă mai este nevoie.

Realizator: Per total, domnule prim-ministru, suntem pregătiţi pentru calamităţi? Cam care este gradul nostru de pregătire?

Mihai Tudose: încerpem să.., niciodată nu este suficient, începem să ne pregătim. După cum a funcţionat sistemul azi-noapte a ieşit bine.

Realizator: Suntem pe drumul cel bun.

Mihai Tudose: Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat azi-noapte şî factorul uman, disponibilitatea tuturor de a se implica. Nu a fost nevoie să cheme nimeni niciun medic la serviciu, au venit toţi de la nivel de director de spitale la nivel de asistenţă medicală. Au fost foarte, foarte multe exemple de solidaritate umană, a sărit toată lumea în ajutor. Nici la nivel de Electrica, CFR, toată lumea a venit la treabă. Şi ISU, jandarmii, toată lumea a fost prezentă.

Realizator: Solidaritatea umană într-adevăr este din ce în ce mai prezentă şi se vede, într-adevăr, dar nu ne ajunge numai atât. Mai avem nevoie şi de altceva, de un plan în ceea ce priveşte calamităţile, un plan de acţiune. Aici cum suntem?

Mihai Tudose: Există şi eu vă spun că la nivelul Ministerului de Interne, la nivelul ISU, o să aveţi, în curând o să fie o surpriză plăcută, fiindcă aşa cum am promis la preluarea mandatului este o prioritate, una dintre marile, marile necesităţi ale ţării să fim pregătiţi pentru tot ceea ce se spoate face uman vorbind. Adică...

Realizator: Am înţeles. Ce înseamnă o suropriză plăcută, domnule premier?

Mihai Tudose: Că toată ţara, toate judeţele, toate regiunile să aibă tot ce le trebuie, tot ceea ce există din punct de vedere tehnic pentru a interveni în aceste cazuri.

Realizator: Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru informaţiile dumneavoastră!

Autoritățile și meteorologii se contrazic în ceea ce privește responsabilitatea efectelor inundaţiilor
România 16 Septembrie 2024, 20:09

Autoritățile și meteorologii se contrazic în ceea ce privește responsabilitatea efectelor inundaţiilor

Codurile emise de meteorologi nu au reflectat pe deplin amploarea precipitațiilor, a spus la RRA prefectul județului Vaslui,...

Autoritățile și meteorologii se contrazic în ceea ce privește responsabilitatea efectelor inundaţiilor
Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații