Radio România lansează Radio Chişinău
Pe 1 decembrie 2011, de Ziua Naţională a României, la ora 14.00, se lansează oficial Radio Chişinău, cel mai nou post al radioului public românesc.
Articol de Răzvan Stancu, 30 Noiembrie 2011, 19:41
Investiţia Societăţii Române de Radiodifuziune în Radio Chişinău poate fi considerată ca o investiţie în cultură, spune preşedintele director general, András István Demeter, în cadrul emisiunii "Ediţie Specială", transmisă de la Chişinău şi difuzată la Radio România Actualităţi.
"Este evident, s-a spus de nenumărate ori, misiunea Radio România se bazează pe aceste valori, pe identificarea acestora, pe promovarea lor, fie că vorbim de valori ale tradiţiei, ale culturii, ale educaţiei, vreau să mă refer acum la nevoia oricărei societăţi din istoria omenirii de a avea modele.", a declarat András István Demeter.
Postul Radio Chişinău se va implica în programul "Carte pentru Basarabia" precum şi în posibilitatea organizării Târgului Gaudeamus la Chişinău, a mai spus András István Demeter.
Responsabilitate şi încredere
Preşedintele director general al SRR a mai adăugat că există o imensă responsabilitate în cadrul acestui proiect şi în acelaşi timp are convingerea că ascultătorii noului post de radio nu vor fi dezamăgiţi.
"Avem nevoie de orice picătură de încredere avansată şi am convingerea că nu vom dezamăgi pe nimeni care ne acordă această încredere. Avem toate datele pentru a nu fi suspectaţi, nici măcar suspectaţi, de a deveni dezamăgitori, aşa că dorim doar interesul necesar pentru a ne putea dovedi, pentru a putea deveni ceea ce dorim să devenim şi în Republica Moldova", a spus András István Demeter.
Redacţia Radio România va fi cea mai mare a unei instituţii publice de presă din Uniunea Europeană prezentă în Republica Moldova, a spus managerul Radio Chişinău, staţie a Societăţii Române de Radiodifuziune în Republica Moldova, Marian Voicu.
"Va fi, cu alte cuvinte, un avanpost. Până acum au fost astfel de redacţii - ale BBC, ale Europei Libere, dar, de joi, 1 decembrie, Radio Chişinău va fi cea mai numeroasă redacţie", a afirmat Marian Voicu.
Relaţia dintre România şi Republica Moldova are nevoie de sprijin, în aceste momente trebuie să fie cultivată, pentru a scăpa de anumite prejudecăţi, afirmă Marian Voicu.
"Ce mai fac ai noştri din Moldova, cei mai fac ai noştri din România, pentru că sunt mai multe paliere pe care s-a gândit acest post, un post care a crescut, a fost iniţiat şi dezvoltat de Radio România şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, şi anume am plecat de la ideea că, informându-i mai bine pe cei din Moldova şi pe cei din România despre ce se întâmplă în cele două ţări, vom scăpa de anumite prejudecăţi şi de anumite stereotipuri, care macină o relaţie care, iată, de 20 de ani se complică. Unii spun că este mai pragmatică, ceea ce nu este rău, dar simţim cu toţii că este o relaţie care are nevoie de sprijin, în aceste momente trebuie să fie cultivată", a spus directorul Radio Chişinău.
Audio: Emisiunea "Ediţie Specială". Invitaţi András István Demeter, preşedintele director general al SRR şi directorul postului Radio Chişinău, Marian Voicu.
La ora 14.00, ora exactă va fi dată la Radio România de la Chişinău
Pe 1 decembrie 2011, de Ziua Naţională a României, la ora 14.00, ora exactă va fi dată la Radio România de la Chişinău. Acest moment marchează lansarea oficială a Radio Chişinău, un proiect editorial al Societăţii Române de Radiodifuziune care oferă publicului din Republica Moldova programe radiofonice la standardele serviciului public de radio românesc.
Radio Chişinău se caracterizează printr-un conţinut editorial de calitate, realizat de o echipă tânără şi profesionistă. Totodată, noul post se adresează unui public tânăr, educat, interesat de actualitatea culturală, de programe de ştiri şi de divertisment moderne.
Manifestările de la Chişinău prilejuite de lansarea noului post Radio România se vor desfăşura pe tot parcursul zilei de 1 decembrie.
Acestea debutează cu prezentarea siglei Radio Chişinău, la ora 11.00, la sediul postului, după care urmează o conferinţă de presă, la ora 13.30, la Hotelul Leogrand.
Ziua se încheie cu un concert special în Piaţa Marii Adunări Naţionale care reuneşte trupe şi solişti din Republica Moldova şi din România: Busuioc moldovenesc şi Laura Lavric, Noroc, Gândul mâţei, FurioSnails, Big Band-ul Radio împreună cu Ozana Barabancea şi Berti Barbera, Taxi, Direcţia 5.
La evenimentele organizate la Chişinău vor participa András István Demeter, preşedinte director general al Radio România, Excelenţa Sa domnul Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, reprezentanţi ai Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului, ai Comisiilor pentru cultură ale Senatului şi ale Camerei Deputaţilor, Eugen Tomac, secretar de stat - Departamentul Românii de Pretutindeni, Anton Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Valeriu Turcan, consilier prezidenţial, membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului şi reprezentanţi ai Primăriei Capitalei şi ai Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii.
Acest proiect al Radio România răspunde strategiei postului public de radio din România de a oferi programe şi conţinuturi radiofonice pentru auditoriul din Republica Moldova.