R. Modova: Numărul infecţiilor cu COVID-19 este în creştere
În ultima săptămână s-a testat o creştere de 2,5 ori a numărului de cazuri de COVID, fiind înregistrată o incidenţă de 548 de cazuri la 100 de mii de persoane.
Articol de Victor Pogor, 28 Ianuarie 2022, 07:11
În Republica Moldova numărul infecţiilor cu COVID-19 este în creştere, iar varianta dominantă a virusului devine Omicron.
În ultima săptămână s-a testat o creştere de 2,5 ori a numărului de cazuri de COVID, fiind înregistrată o incidenţă de 548 de cazuri la 100 de mii de persoane - informează directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, în cadrul unei conferinţe de presă. Totodată, oficialul a explicat că s-a majorat şi numărul testelor efectuate:
Nicolae Jelamschi: Vedeţi ce salt spectaculos avem în această săptămână faţă de săptămânile precedente. Numărul de cazuri a crescut mult şi numărul de investigaţii efectuate. Creşte şi numărul de cazuri depistate. Avem deja peste 31% din probe pozitive. Practic, toată ţara este în cod roşu cu excepţia câtorva raioane, dar şi ele sunt la limită. Situaţia mai problematică este în municipiul Chişinău, Anenii Noi, Sîngerei, Ialoveni, Glodeni, dar şi celelalte raioane.
Reporter: Conform estimărilor specialiştilor, o treime din cei infectaţi au varianta Omicron. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a confirmat varianta Omicron a virusului SARS-COV-2 în alte probe prelevate, iar ponderea probelor pozitive Omicron din cele selectate constituie 34% - a declarat directorul ANSP, Nicolae Jelamschi:
Nicolae Jelamschi: Preselectate au fost 146 de probe, care au întrunit criteriile de la laborator, respectiv au fost secvenţiate 16 probe, atât maximal putem încărca secvenţiatorul. Din 16 probe efectuate, 13 sunt varianta Omicron şi trei cazuri sunt varianta Delta. Deci, conform calculelor epidemiologice şi estimărilor, ponderea probelor Omicron din cele preselectate este de 34,2%. Dacă vă amintiţi, data trecută, când am prezentat datele secvenţierii, am spus că avem undeva 10% din probe preselectate de Omicron, acum ponderea variantei Omicron creşte, practic o treime după estimări, din cei care sunt infectaţi sunt infectaţi cu varianta Omicron.
Reporter: Doar şase persoane care au făcut forma Omicron a virusului erau vaccinate. Cazurile confirmate de Omicron în Republica Moldova sunt uşoare şi medii, luând tratament la domiciliu şi şapte persoane sunt spitalizate. De asemenea, se înregistrează o creştere a infectărilor respiratorii acute şi de gripă, în special în rândul copiilor.
A fost depistat şi un caz gripă şi COVID la un copil de 5 ani, a spus Jelamschi. În ultimele zile a fost raportat un număr foarte mare de îmbolnăviri de COVID în Republica Moldova de 5-6 mii de cazuri pe zi.
La fel este foarte mare numărul infectărilor în rândul lucrătorilor medicali între 200 şi 400 de cazuri zilnic. În spitale sunt internate peste 2.400 de persoane bolnave de COVID.
(RS)