R. Arafat: Refuzul de a interna un pacient este caz penal
Se fac pregătiri contracronometru pentru ca sistemul de sănăate să facă faţă la o creştere exponenţială a numărului de cazuri de COVID-19.
Articol de Costin Grigore, 30 Martie 2020, 11:00
Se fac pregătiri contracronometru pentru ca sistemul de sănăate să facă faţă la o creştere exponenţială a numărului de cazuri de COVID-19.
Chiar de astăzi am putea intra în scenariul 4, după ce, potrivit celui mai nou bilanţ, numărul pacienţilor a ajuns la 1.815.
Ieri a fost ziua în care au fost înregistrate 363 de cazuri, cele mai multe de până acum, iar aseară au fost anunţate mai multe măsuri care vizează sistemul aflat în prima linie.
Pentru a asigura medici specialişti oriunde este nevoie, personalul din sănătate nu mai poate refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă.
Ei trebuie să meargă chiar şi la spitale din alte judeţe - a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.
Tot el a precizat că spitalele nu mai pot refuza internarea pacienţilor pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea infecţiei cu noul virus.
Raed Arafat: Refuzul de internare al unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţa penală, atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi a medicilor, care efectuează gărzi în spitale, că pacienţii nu pot fi refuza tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi cu COVID-19.
Reporter: În aceste condiţii, personalul medical este obligat să se protejeze în toate cazurile.
Secretarul de stat în MAI nu a dat însă detalii despre cum poate fi asigurat echipamentul de protecţie pentru toate spitalele, nu numai pentru cele din prima linie, aceasta tot în condiţiile în care tot el a spus că pe plan mondial specula şi şantajul au ajuns la un nivel fără precedent, inclusiv din partea unor producători.
El explicase anterior că din cele 200.000 de măşti de protecţie specială şi din cele 200.000 de combinezoane, pe care autorităţile au reuşit să le importe recent, 65-70% merg la personalul medical din spitale şi la direcţiile de sănătate publică, restul ajung la echipajele SMURD, la cele de pe ambulanţe şi la personalul medical din unităţile de primiri urgenţe.
(RS)