Puţini medici în Delta Dunării
Lipsa medicilor de familie în localităţile Deltei Dunării persistă şi după majorarea sporului alocat cabinetelor medicale din această zonă izolată a ţării.
Articol de Irinel Călin, Tulcea, 03 Septembrie 2015, 14:29
Lipsa medicilor de familie în localităţile Deltei Dunării persistă şi după majorarea sporului alocat cabinetelor medicale din această zonă izolată a ţării.
O soluţie ar fi ca Ministerul Sănătăţii să le acorde medicilor un salariu fix asemănător celor pentru asistentele comunitare şi medicii de familie, însă propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a primit în ultimii trei ani răspunsuri negative.
Aplicat prin noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, la punctajul obţinut de cabinetul medical sau punctul de lucru, sporul de 200% pentru Delta Dunării nu a dus în ultimele patru luni niciun medic de familie nou în aceste localităţi izolate.
Mai mult, din punctul de vedere al conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, acest spor nici nu este o soluţie care să rezolve criza.
"Indiferent dacă procentul acesta ajunge la 300%, acesta se aplică la numărul de persoane asigurate, nu este suficient", spune Laura Militaru, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea.
Chiar şi după acordarea acestui spor de 200%, au rămas aceleaşi cinci cabinete medicale individuale din Sulina, Chilia Veche, Sfântu Gheorghe, Maliuc şi CA Rosetti, în timp ce asiguraţii din Pardina şi Ceatalchioi au medici de familie la Tulcea.
"Toţi cei care s-au înscris la medici de familie din zonele de uscat primesc serviciile aferente stării lui de asigurat. Mai greu este atunci când asiguratul solicită o consultaţie la domiciliu", afirmă Doina Isac, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor de Familie.
De trei ani de zile, Direcţia de Sănătate Publică are o soluţie pentru a atrage medici de familie în Delta Dunării, însă, din păcate, această soluţie nu este pe placul ministerului de resort, pentru că implică fonduri de la bugetul de stat.
"Medicii din Delta Dunării să aibă un salariu fix, plătit de la bugetul de stat, fără raportarea la capitaţie", afirmă Laura Militaru.
Propunerea va fi făcută şi la sfârşitul acestui an Ministerului Sănătăţii, însă, mai mult ca sigur, va fi acelaşi răspuns negativ ca şi în anii trecuţi.