Puţini copii născuţi cu malformaţii la inimă, "trataţi în ţară"
Aproape 2.000 de copii se nasc anual cu maformaţii la inimă şi doar 200 de cazuri sunt rezolvate în ţară, a anunţat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Articol de Adriana Turea, 06 Martie 2013, 21:53
Aproape 2.000 de copii se nasc anual cu maformaţii la inimă şi doar 200 de cazuri sunt rezolvate în ţară, a anunţat, astăzi, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la conferinţa de bilanţ a campaniei pentru reducerea mortalităţii infantile iniţiată de organizaţia "Salvaţi Copiii România".
Anul trecut au fost strânse, prin această campanie, fonduri de peste un milion de lei, care vor fi folosite pentru dotarea cu echipamente performante a 15 maternităţi şi secţii de nou-născuţi.
Naşterea unui copil este o încântare pentru orice familie, numai că, atunci naşterea este prematură, bucuria este umbrită de îngrijorare şi de nesiguranţa că nou-născutul poate fi salvat.
Acest fapt va fi evitat prin dotarea maternităţilor cu incubatoare şi cu echipamente medicale, astfel încât vor fi salvaţi 327 de nou-născuţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale.
Ambasadorul campaniei "Ai putea să-i spui bun-venit!", Amalia Năstase, a vizitat mai multe maternităţi, iar într-una dintre ele a întâlnit o fetiţă care a reuşit să treacă peste problemele de sănătate şi pe care o numeşte victorie.
"Avea la naştere 1,3 kg şi mămica ei i-a mai dat, în afară de acel 1,3 kg, şi sifilis. Şi voia să trăiască, era într-un incubator pe care scria "Salvaţi copiii" şi care a dus-o mai departe în lupta ei şi această fetiţă, fiind părăsită de părinţi, în primă fază, dar apoi, după ce a crescut şi s-a făcut măricică, şi sănătoasă, şi frumoasă, a fost primită înapoi în familie.
"Şi acest lucru este foarte important pentru ei, indiferent ce facem noi cu "Salvaţi copiii" sau doctorii, orice copil are nevoie de căldura mamei" a mai spus Amalia Năstase.
România, pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu o rată de 9,4 la mia de copii nou-născuţi, cauza principală fiind naşterea prematură.
Alţi factori care duc la mortalitate infantilă sunt greutatea mică la naştere şi sărăcia extremă.
Preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie, profesor-doctor Silvia Stoicescu, spune că un nou factor care duce la o naştere prematură este fertilizarea in vitro.
"Putem să spunem cu mândrie că, totuşi, şi în România pot să supravieţuiască prematuri cu greutate de 500, 600 grame, la o vârstă de gestaţie de cinci luni şi trei săptămâni, şase luni. Sigur că această categorie de copii necesită o investiţie enormă, ar spune un finanţist, dar eu întreb: cât costa viaţa?", spune profesor-doctor Silvia Stoicescu.
Organizaţia "Salvaţi copiii" îşi propune, printre altele, să continue cu achiziţionarea a 12 mese de resuscitare pentru maternităţile şi secţiile de nou-născuţi, în special din sudul şi sud-estul ţării.