Puterea și Opoziția văd diferit posibilitatea încheierii unui acord cu FMI
România este, din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice, într-o poziţie bună, apreciază preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan.
Articol de Radiojurnal, 21 Octombrie 2015, 15:10
România este, din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice, într-o poziţie bună, apreciază preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, după întâlnirea de astăzi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.
El a precizat că singurele obiecţii ale misiunii FMI ţin de reformele structurale şi de o eventuală depăşire a deficitului bugetar de 3%:
Viorel Ştefan: ”Se vorbeşte, în principiu, de un acord flexibil care nu presupune împrumut.
”Presupune doar o asistenţă tehnică din partea FMI, ceea ce ar fi un câştig, pentru că ştim cu toţii că atunci când ai notă bună de la FMI eşti privit cu mai mare deschidere pe pieţele de capital, te poţi finanţa mai bine, înainte de toate.
”Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că reformele structurale reprezintă un deziderat; de 25 de ani luptăm cu această necesitate de reformare a companiilor de stat”, a afirmat Viorel Ștefan.
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a declarat că nu mai poate fi încheiat un nou acord cu organizaţiile financiare internaţionale.
El a explicat că reţinerile creditorilor externi se referă la creşterea excesivă a cheltuielilor şi neîndeplinirea angajamentelor anterioare de către guvernul Ponta:
Gheorghe Ialomiţianu: ”În momentul de faţă, România nu poate încheia un acord cu Fondul Monetar că Fondul Monetar nu este de acord, pentru că sunt diferenţe foarte mari legate de credibilitatea acestui guvern.
”Deci, guvernul nu e credibil în faţa Fondului Monetar pentru că nu a respectat ceea ce s-a angajat în acordul care s-a finalizat şi sunt diferenţe foarte mari privind poziţiile, că trebuie să ajungi..., în momentul în care închei un acord trebui să ajungi la un punct comun.
”Deci, guvernul spune că nu respectă acele recomandări ale Fondului Monetar şi Comisiei Europene, iar Fondul nu poate să gireze ceea ce face guvernul pentru că are şi Fondul o responsabilitate”, a afirmat Gheorghe Ialomiţianu.