Purtătorul de cuvânt al Registrului Auto Român, Roxana Dima : ”Toate informațiile le găsiți pe site-ul nostru, www.rarom.ro”
"Apel matinal" - Invitată: Roxana Dima, purtător de cuvânt al Registrului Auto Român.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Octombrie 2024, 09:15
Realizatori Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Digitalizarea e din ce în ce mai prezentă în lumea noastră.
Registrul Auto Român transmite șoferilor să acorde atenție sporită la introducerea datelor de identificare ale mașinii în vederea programării la RAR. Începând din această săptămână, orice eroare legată de seria de șasiu, ora și data programării, reprezentanța aleasă sau activitatea selectată atrage după sine invalidarea programării.
Astfel, completarea cu atenția datelor ne va scuti de un drum făcut degeaba până la reprezentanța Registrului Auto Român. Purtătorul de cuvânt al instituției, Roxana Dima, este și astăzi invitatul "Apelului matinal". Bună dimineața!
Bună dimineața vouă, bun găsit tuturor!
Ce trebuie să completeze șoferii în solicitarea către RAR? La ce să fie atenți, pentru a nu pierde programarea? Și ne gândim aici la ce documente sunt necesare, evident, unde se trimit, în funcție de caz, ș.a.m.d.
Păi, sunt mai multe date de identificare necesare și care trebuie completate. Ideea este următoarea: oamenii știu despre aceste lucruri, pentru că atunci când își fac o programare la Registrul Auto Român, fie că aceasta se derulează online, fie că se derulează prin intermediul operatorului nostru call center, li se cer niște date de identificare. Noi nu suntem mai catolici decât Papa. Despre asta vorbim. Însă cu cât sporim atenția pe completarea acestor date, cu atât scutim mai mult sistemul de fraudare, pentru că de fapt, asta a fost intenția Registrului Auto Român. Există două categorii de clienți: clienții de bună credință, care își fac programări la RAR în mod conștient și cu foarte multă atenție atunci când completează datele și acel tip de clienți, să le spunem, cumva, intermediari neoficiali, care se plasează undeva la limita legii și care fac programări intenționat greșite.
Scuze, adicătelea, pe românește, cei care de regulă îți vindeau un bon ca să intri în față, nu? Îţi ţineau locul.
Eu am spus doar "intermediar neoficial". Da, ocupă mai multe locuri prin astfel de programări fictive, intenționat greșite. În felul acesta se aglomerează și sistemul nostru, se lungește și timpul de așteptare pentru o programare la Registrul Auto Român. Iar când se prezintă la Registrul Auto Român, dacă noi nu interveneam, prin această metodă informatică, ei profitau de ocazie și pur și simplu, li se corecta din mers, cum ar veni, această programare și puteau să beneficieze de ea, în pofida acelor clienți de bună credință care au stat la coadă și au așteptat.
O escrocherie.
Mică.
Să zicem.
Cât de important este ca fiecare vehicul să aibă toate verificările și certificările la zi? Înțeleg, de exemplu, inclusiv că RAR a acordat certificarea pentru sursele de lumină LED în România?
Da, este o noutate. De ce am ajuns la această decizie? Pentru că există foarte mulți posesori de autovehicule care, de exemplu, doresc să-și îmbunătățească performanțele sistemului de iluminare ale mașinilor şi atunci avem această opțiune legală de a înlocui becul becurile cu filament cu becuri de tip LED. Cum spuneați și voi, RAR a acordat certificarea pentru sursele de lumină LED în România, operațiunea însă, atenție, de înlocuire a becurilor se poate face doar în anumite condiții, care țin de anul de fabricație sau modelul mașinii și puteți interoga lista vehiculelor compatibile direct la furnizorul becurilor LED. De asemenea, aș mai menționa că în cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți, de exemplu, montate becuri de tip LED, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare, vă recomandăm să aveți asupra dumneavoastră și actul de vânzător. Și dacă vreți, vă pot spune și trei motive pentru care becurile de LED sunt un avantaj: lumina generată este mai apropiată de lumina naturală, asigură iluminarea drumului pe o distanță mai mare, solicită mai puțin echipamentul electric de la bord.
Dar RAR supraveghează și service-urile care acordă ITP?
Evident, este în atribuțiile noastre, da.
Deci toate aceste lucruri sunt verificate și știute, până la urmă.
Bineînțeles, da.
Evident.
Nu este o noutate.
De fiecare dată când faci ITP-ul spre completare, cum Daniela neavând permisul...
Nu ştiu, eu nu.... Doar ce aud în stânga, în dreapta. Întreb.
Vorbim noi, aşa, între noi, posesorii de autovehicule.
Ei, mă scuzați, atunci eu ies din discuţie.
După ce te duci cu mașina și ți-o controlează, mai aştepți câteva minute de regulă, până când se certifică din partea RAR că mașina este ok, înțeleg, tot printr-un sistem video ș.a.m.d. Corect, da?
Da, întâi se verifică acel bon de programare, acel bilet de programare, ca datele de identificare să fie unele corecte. E adevărat că, uite, există excepții. Cineva care din greșeală, deci o eroare neintenționată, a greșit o literă sau o cifră la VIN sau, eu știu, la reprezentanța sau ora la care a fost programat. Sigur că atunci există toleranță, pentru că avem și un sistem de suplimentare a locurilor, dar acesta este redus și limitat și se va aplica în funcție de discernământul șefului de reprezentanță, care va ști să judece dacă a fost un client de bună credință sau cineva rău intenționat, care are mai multe mașini în serie pe care vrea să le treacă pe la RAR.
Bun, și pentru cei interesați, la ce adresă, inclusiv online, pot fi găsite suplimentar toate informațiile necesare?
Asta ca să nu întrebăm altfel: ce mai face Rareş?
Rareș face bine o să vă răspundă și el la fel la aceste întrebări. Toate informațiile le găsiți pe site-ul nostru - www.rarom.ro şi le mai găsiți și pe pagina oficială de Facebook a Registrului Auto Român, care este plină de informații foarte utile.
Și pe Facebook. Mai avem Instagram. Ce rețele au mai rămas, pe care să fiți prezenți?
Operăm, momentan, pe Facebook și merge foarte bine. Avem o grămadă de oameni care intră acolo și se informează, se documentează. Acolo sunt explicații foarte elaborate și sunt și fotografii, unde este cazul.
Da.
Nu rămâne nimeni neinformat.
Cu siguranță. Din ciclul digitalizarea continuă și a lovit din plin Registrul Auto Român, am stat de vorbă astăzi cu Roxana Dima. Mulțumim.
O zi frumoasă!
Purtătorul de cuvânt al Registrului Auto Român, invitatul "Apelului matinal"./editor Florin Lepadatu/