Purtarea măştii, recomandată chiar şi după sistarea obligativităţii ei
Purtarea măştii de protecţie sanitară este recomandată, chiar după o eventuală ridicare a obligativităţii.
Articol de , 20 Februarie 2022, 14:19
Realizator: Autorităţile discută mai multe variante pentru ridicarea treptată a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, iar pentru moment nu se cunosc detalii legate de momentul începerii relaxării sau care vor fi primele activităţi vizate. Responsabilii din domeniu au subliniat însă în repetate rânduri că deciziile vor fi luate în funcţie de modul în care evoluează situaţia din spitale şi că indiferent de etapele relaxării, portul măştii de protecţie va rămâne la nivel de recomandare. Şi profesorul de fizică Silviu Gurlui este de părere că cel mai bine ar fi ca oamenii să continue să poarte masca.
Silviu Gurlui: Oamenii trebuie să înţeleagă, fiecare în parte, indiferent că autorităţile statului anunţă sau nu un anumit comunicat, oamenii trebuie să se îngrijească într-un mod propriu. Eu cred că interdicţia purtării măştii în orice condiţii trebuie mult discutată şi să rămână la latitudinea persoanelor să o poarte atunci când mediul o cere.
Realizator: Un alt beneficiu al purtării măştii de protecţie sanitară este că ne fereşte de cantitatea mare de poluare din aer. Profesorul Silviu Gurlui face o legătură între gradul de răspândire a noului coronavirus şi aerul greu de respirat din marile oraşe.
Silviu Gurlui: Dacă vorbim de poluare, au fost perioade de timp unde ritmul acesta de infectare este mai mare pentru că este asociat cu poluarea, adică este asociat cu anumite intervale de timp şi mai ales seara, unde poluarea mai mare, amplificând o potenţialsă rată de infectare. Dacă ştiam anumite intervale de timp, sigur că oamenii puteau mai uşor să se adapteze şi să poarte masca corespunzător.
Realizator: Ministerul Mediului a avertizat recent că în această perioadă ne-am putea confrunta cu o creştere a concentraţiei poluanţilor din aer, din cauza condiţiilor meteo.