Punctul de Transfuzie Sanguină de la Fundeni, redeschis
Punctul de Transfuzie Sanguină de la Institutul Clinic Fundeni a fost redeschis astăzi, după o pauză de şapte ani, cu ocazia aniversării a 55 de ani de activitate a institutului.
Articol de Adriana Turea, 02 Octombrie 2014, 16:26
Punctul de Transfuzie Sanguină de la Institutul Clinic Fundeni a fost redeschis astăzi, după o pauză de şapte ani.
Astfel, cei peste 80.000 de pacienţi internaţi anual în instituţie pot avea acces mai uşor, în caz de necesitate, la sânge şi derivate din sânge, iar persoanele care vor să doneze pot face acest lucru în spital.
Punctul de transfuzie sanguină deserveşte Institutul Clinic Fundeni şi pe cel de Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu.
"Pot să doneze şi angajaţii spitalului, pot să doneze şi din comuna Fundeni, de exemplu, oamenii care vor să vină să doneze, cei din apropiere. Aici se face medicina de vârf în România, este transplantul medular, deci se consumă sânge mult. Este validat la centru şi testat la centru şi procesat la centru. Aici, doar se recoltează şi după aceea îl livrăm înapoi spitalului.
"Nu pot să spun că este criză de sânge, însă ce pot eu să spun este că e nevoie permanentă de sânge", declarat directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, Doina Goşa.
Institutul Clinic Fundeni a marcat astăzi 55 de ani de activitate, prilej cu care a fost inaugurat şi un compartiment al Secţiei de Gastroenterologie, destinat bolnavilor de cancer.
Mai multe transplanturi de ficat în 2014 la Institutul Fundeni decât anul trecut
Numărul transplanturilor de ficat efectuate la Institutul Fundeni îl va depăşi, anul acesta, pe cel din 2013, spune şeful Clinicii de Transplant Hepatic, profesor doctor Irinel Popescu.
Potrivit acestuia, această procedură se defăşoară, în prezent, şi la Spitalul "Sfânta Maria", ceea ce reduce timpul de aşteptare şi mortalitatea în rândul pacienţilor.
Medicul a mai spus că în 2013 s-au realizat 122 de transplanturi de ficat, în timp ce anul acesta au fost efectuate deja aproximativ o sută de astfel de intervenţii chirurgicale.
"A crescut şi dificultatea cazurilor incluse pe lista de aşteptare, dar rezultatele operaţiei au rămas comparabile cu cele internaţionale, cu o supravieţuire imediată de aproximativ 90%, în schimb, ce a scăzut foarte mult, timpul de aşteptare pe listă şi mortalitatea pe listă.
"Înainte, când numărul de operaţii era mult mai redus decât astăzi, bolnavii, odată incluşi pe lista de aşteptare, nu ştiau când sau dacă vor fi transplantaţi vreodată şi un procent care depăşea 30, era un grad de 34, zeci dintre ei mureau înainte de a ajunge la operaţia de transplant", a declarat Irinel Popescu.