Punctele de prim ajutor şi de distribuţie a apei potabile, deschise
În ţară, autorităţile locale au dispus deja deschiderea punctelor de prim ajutor şi de distribuţie a apei potabile şi a centrelor sociale.
Articol de Radiojurnal, 06 Iulie 2015, 20:20
În ţară, autorităţile locale au dispus deja deschiderea punctelor de prim ajutor şi de distribuţie a apei potabile şi centrele sociale sunt pregătite să-i primească pe oamenii fără adăpost pe întreaga perioadă cu temperaturi extreme.
Situaţia este valabilă şi în judeţul Timiş, unde corespondenta noastră Alina Bujancă a stat de vorbă cu Bogdan Corbui, de la Compartimentul de evaluare şi promovare a sănătăţii.
"Am înfiinţat, împreună cu Primăria Timişoara şi cu Societatea Română de Cruce Roşie - filiala Timiş, puncte de prim-ajutor în patru locuri din Timişoara: în Piaţa Operei, în Piaţa 700, Piaţa Iosefin şi Oficiul Poştal numărul 1, pentru a oferi un pahar cu apă şi câteva secunde de răcoare celor care se încumetă să iasă pe aceste temperaturi nerecomandate pentru plimbări", spune Bogdan Corbui.
Reporter: Pe lângă apă, le oferiţi şi câteva pliante oamenilor.
"Conţin recomandările Ministerului Sănătăţii pentru perioada caniculară. Sperăm ca populaţia să conştientizeze faptul că se expune unui risc suplimentar, dacă se expune direct razelor solare în aceste zile care au fost anunţate a fi caniculare", a spus Bogdan Corbui.
La Oradea, maxima zilei a atins 35 de grade Celsius.
Corespondentul nostru Stelian-Radu Cacuci ne spune ce măsuri au fost luate pentru protejarea populaţiei.
"Cele patru containere anticaniculă se află pe strada Republicii, lângă statuia lui Aurel Lazăr, în Piaţa Decebal, Piaţa Rogerius şi Piaţa Cetate. Vor fi deschise pe toată perioada caniculei, zilnic, de luni până duminică între orele 10-18. Acestea sunt pervăzute cu apă potabilă, aer condiţionat şi scaune şi, bineînţeles, cetăţenii pot beneficia şi de asistenţă medicală", a mai spus Anca Grama, de la Primăria Oradea.
"Au fost începute acţiuni de verificare a respectării condiţiilor igienico-sanitare în unităţile cu profil alimentar şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi. Recomandăm populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11-18. Trebuie să se consume zilnic doi litri de lichide, fructe şi legume proaspete. Nu trebuie consumat alcool. De asemenea, este important să fie evitate activităţile în exteror, cum ar fi sportul sau grădinăritul", afirmă Dorel Ţîrţ, medic.