Puncte temporare de sacrificare a mieilor, deschise în pieţe
ANSVSA permite, prin derogare de la normele europene, tăierea mielilor în punctele temporare de sacrificare. Legislaţia UE permite doar sacrificarea în abatoare.
31 Martie 2014, 14:52
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Sănătatea Animalelor a emis un ordin prin care permite şi anul acesta, prin derogare de la normele europene, tăierea mielilor în punctele temporar de sacrificare şi în zone special amenajate în pieţe.
Conform normelor sanitar-veterinare, în mod normal pot fi vânduţi doar mieii tăiaţi în abatoare autorizate.
Cu ocazia sărbătorii Paştelui cererea de carne de miel creşte şi crescătorii se plâng în fiecare an că nu au condiţii să îi vândă prin marile lanţuri de magazine.
Pentru deschiderea de puncte temporare de sacrificare trebuie făcută o cerere către Direcţia Judeţeană Sanitar-Veterinară - a explicat la Radio România Actualităţi preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
"Acolo unde vor exista solicitări din partea cerscătorilor de ovine, dacă nu avem puncte de tăiere temporare, dacă abatorul se află la distanţă mare de zona unde este concentraţia cea mai mare de animale, la solicitarea acestora sau la solicitarea primăriilor şi a consiliilor judeţene, DSV-ul este obligat să analizeze această cerere.
"Se taie doar mieii care sunt destinaţi consumului propriu, nu pentru a fi comercializaţi mai departe către consumatorul final.
"Am agreat această derogare tocmai pentru a evita tăierile clandestine de pe marginea drumului şi riscul de a expune populaţia unor îmbolnăviri, pentru că în absolut toate punctele agreate sanitar - veterinar se va face examenul animalului care a fost sacrificat", spune Vladimir Mănăstireanu.