PSD vrea să depună, astăzi, moţiunea de cenzură la adresa Guvernului
Social-democraţii acuză Executivul PNL de incapacitate, fraudarea banilor publici şi distrugerea economiei
Articol de Petruţa Dinu, 17 August 2020, 02:55
Demersul PSD se bazează pe voturile ALDE şi PRO România, în vreme ce PMP şi USR au criticat moţiunea. Semnificativ, UDMR a anunţat că nu va semna moţiunea de cezură, deşi formaţiunea a spus că are nemulţumiri la adresa Guvernului, iar decizia în privinţa votului susţine că nu a fost încă luată.
Moţiunea intervine în contextul începerii campaniei electorale pentru alegerile locale, dar şi a congresului extraordinar al PSD, programat pe 22 august.
Demersul a fost anunţat de liderul intermiar al PSD, Marcel Ciolacu. El îl acuză pe Ludovic Orban că nu a găsit soluţii pentru şcoli, sănătate sau economie.
Marcel Ciolacu: "Aţi scăpat total situaţia de sub control, aţi eşuat în gestionarea pandemiei, aţi eşuat în relansarea economiei, v-au interesat doar alegerile şi cât mai multe funcţii pentru rude şi pentru clientela din partid, dar pentru români, nimic".
De cealaltă parte, liberalii nu dau mari şanse de reuşită moţiunii PSD, pentru care este nevoie de 233 de voturi pentru a fi adoptată.
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: "Moţiunea nu este altceva decât un gest democratic, altminteri constiuţional, dar, care, în pragul alegerilor locale nu este altceva decât o mişcare populistă".
Iniţiativa PSD este susţinută de parlamentarii PRO România şi ALDE şi criticată de reprezenanţii PMP şi USR pentru momentul nepotrivit - spun ei - când Guvernul are de gestionat criza santiară, deschiderea anului şcolar şi organizarea alegerilor locale.
Deputaţii au programată o şedinţă de plen, miercuri, pentru a decide asupra ordonanţei de urgenţă privind majorarea în etape a alocaţilor pentru copii, după de senatorii au respins documentul, pe motiv că alocaţiile ar trebui dublate acum, conform legii, şi nu abia în 2022, cum propune Guvernul.
În Parlament este de aşteptat să ajungă şi ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară pe care social-democraţii anunţă că o vor corecta, întrucât - spun ei - documentul Guvernului nu ţine cont de creşterea preţurilor.
Vor continua şi audierile în comisia care anchetează plecarea românilor la cules de sparanghel în Germania, unde ar uram să fie chemaţi chiar miniştri ai Guvernului Orban. Membrii comisiei şi-au propus să afle cum au fost lăsaţi aproximativ 2 mii de români să plece la muncă în străinătate, în plină stare de urgenţă.