PSD se aliază cu sindicatele
Sindicatele au anunţat că vor răspunde favorabil şi altor partide care doresc să se implice în stoparea măsurilor de austeritate preconizate de guvern.
Articol de Cătălin Purcaru, 21 Mai 2010, 20:02
Opoziţia se aliază cu sindicatele pentru contracararea măsurilor de austeritate, pe care doreşte să le ia guvernul.
Partidul Social Democrat s-a întâlnit cu sindicatele şi le-a promis că le va susţine revendicările, prin includerea acestora în moţiunea de cenzură, pe care o pregăteşte, după ce guvernul îşi va asuma răspunderea pe măsurile anunţate.
Sindicatele au anunţat că vor răspunde favorabil şi altor partide care doresc să se implice în stoparea măsurilor preconizate de guvern.
Preşedintele social-democrat, Victor Ponta, a anunţat că formaţiunea sa va avea un calendar comun, în plan parlamentar, cu acţiunile de protest organizate de sindicate în perioada următoare.
Mai mult, Victor Ponta susţine că moţiunea de cenzură poate să confere mai multă credibilitate unui nou cabinet.
" Dacă va trece moţiunea de cenzură, tot majoritatea actuală sigur că va numi un nou guvern, însă Guvernul Emil Boc, prin modul în care a minţit în campania electorală că sunt bani de pensii, că sunt bani de salarii, că ieşim din criza economică, şi-a pierdut total orice drept şi orice încredere, orice legitimitate în faţa oamenilor. Un nou guvern poate că va fi la fel de incompetent ca cel actual, dar, în mod sigur, va fi un pic mai credibil, cel puţin la început" a afirmat Victor Ponta.
La discuţiile de la Palatul Parlamentului, reprezentanţii sindicatelor şi conducerea PSD au convenit asupra soluţiilor ca alternativă la măsurile anunţate de executiv, de reducere a salariilor şi a pensiilor; între acestea, aplicarea unui impozit diferenţiat, precum şi reducerea cheltuielilor autorităţilor locale şi centrale.
Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a precizat pentru Radio România că aceste soluţii suţinute de toate cele cinci confederaţii sindicale se vor regăsi în programul de măsuri ale social-democraţilor, care va fi redactat cel mai tîrziu marţea viitoare, acesta fiind menit să blocheze propunerile guvernanţilor.
"Noi am cerut sprijin PSD-ului, aşa cum cerem tuturor celorlalte partide, pentru ca, din punct de vedere politic şi parlamentar, să ne ajute ca odată ajunsă scrisoarea prin actul de asumare în parlament, ea să fie blocată. Din punctul ăsta de vedere, nu am discutat măsuri concrete. Am cerut sprijin doar pentru ca acest act normativ să fie blocat, pentru ca mişcarea sindicală să nu se confrunte cu noi valuri de proteste" a spus liderul CNSRL Fraţia.
Marius Petcu a mai afirmat că anunţata asumare a răspunderii guvernului pe măsurile din scrisoarea de intenţie cu FMI poate duce la intrarea în grevă generală a tuturor sindicaliştilor, pe 31 mai.