PSD ameninţă cu greva parlamentară, în ajunul prezentării PNRR
PSD ameninţă cu greva parlamentară, în ajunul şedinţei Parlamentului în care va fi prezentat PNRR.
Articol de Amalia Bojescu, 26 Mai 2021, 05:11
La București, opoziția social-democrată și-a ascuțit tonul, amenințând cu greva parlamentară, în ajunul ședinței de plen comun al celor două Camere ale Parlamentului, când primul ministru va prezenta Planul Național de Reziliență și Recuperare.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că Birourile Permanente reunite au decis ca ședința să aibă două puncte separate pe ordinea de zi, iar după ce premierul va prezenta planul ce urmează să fie trimis la Bruxelles, sunt programate intervenții din partea grupurilor parlamentare, conform cutumei.
Al doilea punct al agendei, unde o eventuală absență a PSD ar produce un blocaj politic, este ratificarea Tratatului Euratom, unde e nevoie de votul a două treimi din parlamentari.
PSD a amenințat cu greva parlamentară și cu boicotarea votului asupra Tratatului Euratom privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene dacă PNRR nu va fi prezentat în legislativ, va fi doar o dezbatere și nu se va da un vota asupra documentului.
Premierul Florin Cîţu are la dispoziție 60 de minute să prezinte planul, despre care spune că are două componente: reformă și investiții. De aceea România insistă ca proiectele importante să fie incluse în pachetul care va primi finanțare prin acest mecanism european. Despre necesitatea reformelor vorbește și președintele PNL, Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Noi nu facem reforme pentru că ne cere Comisia Europeană. Noi facem reforme pentru că sunt necesare pentru România şi avem prevăzute aceste reforme în programul de guvernare "România educată", reforma pensiilor publice, reforma în domeniul salarizării publice, reforma în domeniul justiţiei. Printre elementele care sunt urmărite în Planurile Naţionale de Rezilienţă şi Recuperare de către Comisia Europeană există şi partea de reforme.
PSD a criticat de la bun început documentul, despre care susține că prevede planuri de înghețare a pensiilor, salariilor și alocațiilor, dar și de creștere a taxelor și impozitelor pentru firme.
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu: Reformele "triumfaliste" anunţate pompos înseamnă, într-un cuvânt, austeritate. Aşa-zisele reforme înseamnă în realitate îngheţarea pensiilor, îngheţarea salariilor, îngheţarea alocaţiilor, creşterea vârstei de pensionare, creşterea unor taxe în zona IT şi în zona IMM-urilor, cel puţin dublarea impozitelor pe proprietate la persoanele fizice.
Plenul de miercuri avea inițial pe ordinea de zi, între altele, votul asupra rapoartelor de activitate ale instituției Avocatul Poporului din ultimii doi ani. Acestea au fost dezbătute și respinse în comisiile de specialitate de PNL, USR-PLUS și UDMR, în absența senatorilor și deputaților din PSD și AUR, care au părăsit sala.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat în timpul ședinței că în momentul în care a preluat funcția, instituția era deficitară din punctul de vedere al digitalizării, ceea ce îngreuna foarte mult rezolvarea sesizărilor. Cei de la PNL și USR-PLUS i-au reproșat, între altele, că a declanșat Mecanismul Național Privind Prevenirea Torturii, ceea ce a dus, susțin ei, la punerea sub monitorizare a mai multor spitale și centre de carantinare de pe întreg teritoriul țării. Renate Weber a respins acuzațiile.
Renate Weber: Nicio clipă instituția noastră nu s-a adresat spitalelor acuzând de tortură sau lucruri de genul acesta. Dimpotrivă, am avut un lung chestionar care viza în egală măsură drepturile personalului sanitar de acolo. Sigur că da, în același timp, era vorba şi despre persoanele care erau carantinate sau erau internate, pentru că, totuşi, să nu uităm că în România, o lungă perioadă de timp, persoanele care erau infectate cu COVID, dar asimptomatice, au fost internate în spital.
Rapoartele de activitate ale instituției vor fi votate într-o viitoare ședință de plen reunit, iar o respingere a acestora va duce la demiterea Avocatului Poporului.
Coaliția de guvernare a început demersul de schimbare a Renatei Weber încă de anul trecut. În acest moment, partidele din arcul guvernamental discută despre numirea unei alte persoane pentru a prelua această funcție.