Protestul poliţiştilor "şi-a pierdut caracterul legal"
Analiştii Iulian Chifu şi Ovidiu Podaru, invitaţi la Radio România Actualităţi, au declarat că protestul de vineri al poliţiştilor a avut un caracter ilegal.
Articol de Bogdan Mihai, 27 Septembrie 2010, 14:25
Directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu, a declarat într-un interviu la Radio România Actualităţi că protestul de vineri al angajaţilor ministerului de interne a fost iniţial legal, ulterior degenerând "într-o componentă ilegală, reprobabilă".
"Acele strigături şi sloganuri sunt incalificabile şi descalificante pentru uniforma de poliţist",a declarat Iulian Chifu.
Analistul a subliniat că la nivel instituţional acţiunea protestatarilor "nu înseamnă ruperea relaţiilor cu jandarmeria sau cu poliţia".
Totuşi, el a adăugat că e foarte probabil ca administraţia prezidenţială şi preşedintele să aibă mai multe date care să-i întemeieze discursul public de duminică, în care a subliniat foarte clar că e vorba despre infracţiuni extrem de grave de care s-ar face vinovaţi unii din angajaţii jandarmeriei şi ai poliţiei.
Ovidiu Podaru, profesor de drept administrativ şi drept contravenţional de la Universitatea Babes Bolyai, a declarat că "din punct de vedere legal poliţiştii nu au dreptul la grevă, potrivit articolului 45 din Statutul Poliţistului".
Şeful statului "nu are voie să renunţe la protecţie"
Ovidiu Podaru nu consideră că decizia preşedintelui de a renunţa la serviciile poliţiei şi a jandarmeriei este pe deplin legală.
"Odată ce o persoană accede la o asemenea funcţie publică, de o asemenea însemnătate, îşi pierde o parte din controlul asupra propriei persoane.
"Cu alte cuvinte, protecţia pe care legea, prin intermediul poliţiei, i-o acordă, este în calitatea sa de şef al statului şi, în opinia mea, ca persoană nu prea are voie să renunţe la această protecţie", a declarat Ovidiu Podaru.
Sorin Ioniţă, director de cercetare la Societatea Academică Română, a declarat că acţiunile poliţiştilor şi demisia anunţată de Vasile Blaga nu vor afecta procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
Iulian Chifu a adăugat că "se realizează o personalizare excesivă a imaginii Schengen, care era până acum sinonimă cu imaginea fostului ministru de interne".
"Constatăm că nu avem nicio soluţie politică la o criză de durată, care este amplificată şi de situaţia crizei, a măsurilor de austeritate şi a unui nivel de credibilitate şi încredere publică extrem de redus în elementele executive ale statului", a declarat Directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor.