Protestul minerilor din Valea Jiului continuă
Aproape 1200 de mineri de la Paroșeni, Petrila și Uricani se află blocați în subteran. Aceştia cer să le fie date asigurări că nu-şi vor pierde locul de muncă.
Articol de Ilie Pintea, 19 Iulie 2013, 08:47
Aproape 1200 de mineri de la Paroșeni, Petrila și Uricani se află blocați în subteran la această oră și refuză să înceteze protestul până la soluționarea singurei lor revendicări, care este legată de asigurarea locurilor de muncă.
La protestul ortacilor s-a alăturat și personalul TESA de la cele trei unități miniere, solidar cu cei care protestează sub pământ.
Ei cer semnarea unui contract ferm în privinţa calităţii şi a preţului cărbunelui care urmează să fie livrat
În prezent, toate cele patru schimburi de la mina Paroşeni şi alte câteva sute de mineri de la Uricani şi Petrila sunt blocaţi în subteran, iar cei care au intrat în mină la schimbul unu sunt deja de 24 de ore sub pământ.
Potrivit sindicaliştilor, protestatarii au primit apă, hrană şi medicamente şi sunt decişi să continue acţiunea de protest până când vor obţine garanţii ferme cu privire la vânzarea producţiei de huilă de care depind salariile lor dar şi locurile de muncă din subteranul celor trei unităţi.
O posibilă soluţie ar putea veni de la ministerul de resort.
După ce negocierile purtate joi cu administraţia complexului energetic Hunedoara nu au dus la nici un rezultat, ministrul economiei, Varujan Vosganian este aşteptat vineri în Valea Jiului pentru a găsi o posibilă ieşire din acest impas.
Termocentralele din cadrul complexului energetic Hunedoara şi-au diminuat producţia de energie şi nu au nevoie de cărbune în această perioadă, iar cele trei mine nu pot vinde cărbunele decât la preţul reglementat prin programul de închidere care este mai mare la acest moment decât preţul pieţei.
Dacă nu pot vinde cărbunele, minerii ar urma să fie trimişi în concediu fără plată, soluţie pe care nu o acceptă considerând că locurile lor de muncă sunt puse în pericol.
Sindicaliştii spun că acţiunile de protest vor continua până când vor obţine un contract care să le garanteze că producţia lor va fi preluată şi că nici un loc de muncă nu va fi pus în pericol.
Ministerul Economiei precizează într-un comunicat, că preţul cărbunelui livrat de unităţile care urmează să fie închise, este reglementat printr-o directivă europeană, iar orice modificare trebuie discutată cu Ministerul de Finanţe şi Consiliul Concurenţei.