Protestul anticomunist "Lupeni 77" a primit recunoaștere oficială
Legea Recunoștinței va cuprinde, pe lângă Revoluția din 1989 și protestul muncitorilor de la Brașov din 1988 și revolta anticomunistă a minerilor de la Lupeni, din 1977.
Articol de Ilie Pintea, 04 Octombrie 2016, 20:15
Parlamentarii au adoptat în ședința de astăzi a Camerei Deputaților un amendament la Legea Recunoștinței, care va cuprinde, pe lângă Revoluția din 1989 și protestul muncitorilor de la Brașov din 1988 și revolta anticomunistă a minerilor de la Lupeni, din 1977.
Senatorul de Valea Jiului care a avut această inițiativă legislativă, Haralambie Vochițoiu (PMP), a declarat că amendarea Legii Recunoștinței nu doar că răsplătește curajul minerilor de la Lupeni, dar pune România în fruntea țărilor care au protestat împotriva comunismului. Revolta din Valea Jiului a precedat cu trei ani mișcarea Sindicatul Solidaritatea din Polonia și a fost primul protest împotriva regimului comunist din tot blocul estic.
Jurnalistul Marian Boboc a scris trei cărți despre greva minerilor de la Lupeni și a declarat pentru Radio România că prin adoptarea acestei modificări legislative se recunoaște caracterul anticomunist al protestului, considerat până acum doar unul cu caracter social. El a mai spus că, din păcate, nici în Valea jiului nu este cuoscut pe cât ar trebui protestul de la Lupeni, chiar dacă în urma acestuia minerii au obținut condiții de lucru mai bune și facilități de care au beneficiat până de curând, cum ar fi masa caldă.
Între întâi și 3 august 1977, minerii de la Lupeni au oprit lucrul, cerând condiții mai bune de viață, și l-au sechestrat aici pe primul ministru de atunci, Ilie Verdeț, până când revendicările le-au fost acceptate. Au urmat ani întregi de represiune pentru liderii mișcării, care au fost arestați și nu au mai avut voie să se întoarcă în Valea Jiului. Liderul protestului din 1977, Constantin Dobre, a fost prezent astăzi în Parlament pentru a asista la votul deputaților. El locuiește în Anglia, după ce a fost urmărit permanent de Securitate până în 1989.