Protestele profesorilor în Capitală s-au încheiat
Cadrele didactice au organizat un miting în faţa guvernului, care a fost urmat de un marş spre ministerul învăţământului.
Articol de Sorin Solomon, 25 Martie 2010, 10:06
Cei peste 1.500 de sindicalişti din învăţământ au încheiat protestele din Capitală, cadrele didactice acuzând guvernanţii că nu vor să respecte legile şi să discute cu sindicaliştii, astfel că vor continua acţiunile anunţate, până la declanşarea grevei generale.
Pichetele de la Ministerul Educaţiei şi de la Ministerul Muncii s-au încheiat în jurul orei 14.00
Miniştrii Educaţiei şi Muncii, precum şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina discută la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, a transmis redactorul România Actualităţi, Petruţa Obrejan.
Liderii mai multor federaţii sindicale le-au recomandat profesorilor să nu ţină cursuri pe durata protestelor şi să dezbată în tot acest timp proiectul legii educaţiei.
Federaţia Spiru Haret a anunţat că dascălii vor dezbate împreună cu elevii acest act normativ.
Acţiunea este o continuare a protestelor începute în data de 3 februarie 2010 şi este generată de nemulţumirile salariaţilor din sistem, confruntaţi cu pierderea locurilor de muncă, diminuarea veniturilor şi pierderea unor drepturi consacrate de ani de zile în legislaţie şi contractele colective de muncă.
În unităţile şcolare din ţară va avea loc dezbaterea proiectului de lege al educaţiei naţionale şi nu se vor desfăşura activităţi didactice de predare, după cum au anunţat săptămâna trecută sindicaliştii.
Din data de 22 martie profesorii au decis să nu mai treacă în catalog notele şi calificativele.
Pe 22 aprilie sindicaliştii din învăţământ au anunţat că vor face un protest cu încetarea activităţilor didactice, iar dacă revendicările lor nu vor fi luate în considerare şi nu se vor găsi soluţii pertinente, în prima decadă a lunii iunie ar putea declanşa greva generală.