Protestele de la ministerul finanţelor au fost reluate
Discuţiile dintre sindicatele funcţionarilor publici şi ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, nu au avut până acum niciun rezultat iar negocierile continuă joi.
Articol de Adriana Tudose, 14 Octombrie 2010, 08:28
Protestul spontan declanşat miercuri de funcţionarii publici a continuat şi în cursul nopţii la ministerul finanţelor. Protestatarii spun că sunt decişi să nu renunţe nici joi la proteste.
Discuţiile dintre liderii sindicali şi ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, nu au avut până acum niciun rezultat iar negocierile au fost reluate.
Citiţi şi: Noaptea protestelor la ministerul de finanţe.
Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a precizat că ministrul de finanţe nu le-a prezentat nicio variantă de rezolvare a problemelor ridicate de sindicalişti.
"Nu am ajuns la nicio concluzie şi nu am rămas la nicio concluzie. Ei o ţin pe-a lor, noi o ţinem pe-a noastră.
"Ei spun că nu dau aceste venituri şi lasă lumea să sărăcească cu şase milioane. Banii sunt colectaţi, sunt în fondul special pentru stimulente", afirmă preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.
Mai multe federaţii sindicale sprijină protestul
Peste 200 de salariaţi din minister şi de la administraţiile financiare din Bucureşti, care au început protestul miercuri, în jurul amiezii, au rămas pe timpul nopţii, la etajul la care se află cabinetul ministrului Gheorghe Ialomiţianu.
Alături de ei sunt în continuare liderii sindicali de la Sed Lex şi de la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici şi aşteaptă reluarea negocierilor.
În acest moment, prin acest protest, ei solicită acordarea unor sume care ar reprezenta stimulente pentru activitate, sume pe care le primeau anterior reducerii salariale şi care nu ar fi bani de la buget, ci din amenzi şi care, totodată, nu ar fi exclusă de la plată, conform legii.
După mai multe runde de negocieri între liderii sindicali şi ministrul Ialomiţianu, situaţia a rămas aceeaşi. Ultimele discuţii s-au încheiat joi dimineaţă, în jurul orei 4.00, când Gheorghe Ialomiţianu a plecat din sediul ministerului.
El a declarat că la nivelul aparatului ministerului de finanţe este nevoie de restructurare şi reorganizare şi că acordarea stimulentelor salariale trebuie să se facă pe baza unor criterii de performanţă în combaterea evaziunii fiscale.
Alte două federaţii sindicale, Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, au anunţat că se solidarizează cu protestul funcţionarilor publici.
Proteste şi în ţară
Potrivit corespondenţilor Radio România, şi în ţară protestele angajaţilor de la finanţe continuă.
Cei peste 800 de angajati ai Directiei genenerale de finanţe Prahova au reluat protestul în dimineaţa de joi. În toate cele 18 secţii financiare activitatea ramâne blocată. Angajaţii din municipiul Ploieşti au intrat la primă oră la o rundă de dialog cu managerul instituţiei. (Simona Uţă)
Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei generale a finanţelor publice Cluj se află în a doua zi de grevă. Ei au întrerupt lucrul înca de miercuri după-amiază, în semn de protest faţă de scăderea veniturilor.
Oamenii spun că se vor întoarce la muncă abia dupa ce guvernul va găsi soluţii pentru a le creşte veniturile. (Claudiu Pădurean)
Activitatea Direcţiei generale a finanţelor publice Olt este blocată şi astăzi, pentru a doua zi, după ce angajaţii instituţiei au declanşat miercuri un protest spontan, în semn de solidaritate cu angajaţii ministerului finanţelor publice, acţiuni similare fiind organizate în toate administraţiile financiare din judeţul Olt. (Laura Stoican)