Proteste la TVR în pragul disponibilizărilor anunţate
Potrivit tvrinfo.ro, proteste ale angajaţilor au avut loc la sediul central al TVR şi la studiourile din Timişoara, Iaşi, Cluj, Craiova şi Târgu Mureş.
08 Octombrie 2012, 13:22
Mai mulţi angajaţi ai televiziunii publice au protestat luni, în faţa sediului din Capitală, faţă de procedura de selecţie a celor care vor fi concediaţi.
Potrivit reporterului Radio România, Adrian Cristea, angajaţii spun că protestele sunt susţinute de câteva sute de angajaţi.
Ei contestă legalitatea procesului de concediere, pentru că în acest moment instituţia nu are Consiliu de administraţie, singurul for care poate aproba astfel de documente.
Proteste similare celui din Bucureşti au mai avut loc şi la studiourile teritoriale din Târgu Mureş şi Craiova.
Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare.
Două canale au fost deja închise şi potrivit conducerii televiziunii publice, 872 de persoane vor fi concediate.
Conducerea instituţiei susţine că toate aceste măsuri au în vedere redresarea economică a televiziunii publice.
Potrivit site-ului www.tvrinfo.ro, directorul interimar al TVR afirmă că salariaţii au tot dreptul să protesteze, dar spune că procesul de restructurare trebuie continuat.
Angajaţii TVR "trebuie să respingă orice decizie a unei conduceri care se află în afara legii"
--fb1Senatorul PDL, Radu F Alexandru susţine că angajaţii TVR trebuie să respingă orice decizie a unei conduceri care se află în afara legii şi îi asigură că vor fi apăraţi în Justiţie.
El a făcut un apel către toţi profesioniştii din instituţie să nu se lase timoraţi şi să fie siguri că Justiţia îi va apăra în faţa oricăror abuzuri.
"Într-un moment de grea cumpănă atât pentru postul naţional de televiziune cât şi pentru angajaţii postului, fac un Apel către toţi profesioniştii, către toţi oamenii oneşti din TVR să nu se lase timoraţi, să respingă orice decizie a unei conduceri aflată în afara legii şi să fie siguri că Justiţia îi va apăra în faţa oricăror abuzuri", se arată în document.
TVR, fără consiliu de administraţie
În luna iunie, parlamentul a aprobat cu 208 voturi "pentru" noii membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.
Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011.
În locul consiliului de administraţie demis, parlamentul a numit un nou consiliu din care nu a făcut parte niciun membru PDL.
PDL a contestat numirea noului consiliu de administraţie la Curtea Constituţională.
CCR a admis sesizarea PDL şi în acest moment parlamentul ar urma să numească un nou consiliu de conducere a televiziunii publice.
Preşedintele director general Claudiu Săftoiu a susţinut însă că măsurile de restructurare anunţate nu sunt afectate de hotărârea CCR şi că procesul de redresare economică va continua.
Restructurare în TVR
În luna august, Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a aprobat planul de restructurare pentru redresarea economică a instituţiei.
Documentul prevede o nouă organigramă şi concedierea a 980 de angajaţi.
Între altele, mai este prevăzută revizuirea tuturor contractelor comerciale şi sunt luate în calcul revizuiri ale taxelor stabilite cu distribuitorii de energie electrică pentru colectarea taxei tv şi renegocierea tarifelor de transmisie cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.
Programul de redresare economică a televiziunii publice a fost adoptat în CA cu 10 voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere.
Reprezentantul salariaţilor în Consiliul de Administraţie,Valentin Nicolau, a precizat într-un e-mail trimis salariaţilor că a votat împotriva acestui plan, pe care l-a calificat drept unul de sacrificiu al resursei umane şi profesionale.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei.