Proteste la Oltchim Râmnicu Vâlcea
Premierul Victor Ponta a promis că se încearcă găsirea unui investitor care să asigure locurile de muncă pentru muncitorii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 05 Septembrie 2012, 15:20
După şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a anunţat că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, va merge miercuri la societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea, acolo unde salariaţii au făcut miercuri un protest spontan.
Victor Ponta a promis că se încearcă găsirea unui investitor care să asigure locurile de muncă pentru muncitori.
Liderii de sindicat solicită de urgenţă vizita premierului Victor Ponta de teamă că se doreşte lichidarea combinatului.
Marţi, directorul general de la Oltchim, Constantin Roibu, şi-a înaintat demisia.
Oamenii au ieşit miercuri la protest ca urmare a faptului că, până în momentul de faţă, din partea guvernului nu s-a primit niciun răspuns în privinţa soluţionării problemei Oltchim care se acutizează de la o zi la alta.
Şi spun acest lucru întrucât la societatea din Râmnicu Vâlcea există mari probleme cu furnizarea energiei electrice, atât de necesară în funcţionarea instalaţiilor, şi există pericolul ca din cauza datoriilor către furnizorul de energie să fie întreruptă în totalitate, ceea ce ar presupune o catastrofă pentru Oltchim.
Mai mult, sindicaliştii susţin că vor protesta în fiecare zi până la venirea premierului Victor Ponta la combinatul din Râmnicu Vâlcea, întrucât au semnale că se doreşte lichidarea societăţii, şi nu privatizarea, aşa cum s-a stabilit.
Nici autorităţile vâlcene nu au semnale din partea guvernului, deşi numai în ultima săptămână acestea au înaintat premierului mai multe memorii prin care se atrăgea atenţia asupra acutizării problemelor societăţii.
La Oltchim se aşteaptă acordarea din partea statului român a unei garanţii de performanţă pentru ca societatea să poată contracta 40 de milioane de euro necesari pentru capitalul de lucru şi totodată se aşteaptă punerea în aplicare a măsurii aprobate, de altfel, respectiv a majorării capitalului social prin conversia în acţiuni.