Proteste la Izvoarele, localitatea afectată de seisme
Numărul tot mai mare de cutremure resimţite de sătenii din Izvoarele îi înspăimântă pe aceştia. Regiunea a fost afectată de 22 cutremure în mai puţin de două săptămâni.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 03 Octombrie 2013, 15:27
Din 23 septembrie, la Galaţi s-au produs 22 de cutremure cu magnitudini de peste 2,5 pe scara Richter, cel mai puternic, produs pe 29 septembrie, având 3,9.
Sătenii sunt nemulţumiţi de atitudinea autorităţilor pe care le acuză că nu îi informează.
Câteva zeci de localnici au blocat, joi, pentru o oră, Drumul judeţean care asigură legătura dintre sat şi DN 25.
La intervenţia poliţiştilor din comună drumul a fost deblocat, dar protestul a continuat pe marginea acestuia.
Primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparţine satul Izvoarele, Ion Neculau a declarat pentru Radio România Actualităţi că a cerut autorităţilor de la Bucureşti, ca un specialist geolog să locuiască timp de 10 zile în sat, să monitorizeze aparatura de specialitate montată şi să explice cetăţenilor evoluţia situaţiei.
Directorul Institutului de specialitate, Constantin Ionescu susţine, că seismele de la Galaţi se încadrează în activitatea tectonică normală şi nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.
Primul ministru, Victor Ponta a cerut un raport privind activitatea seismică din zonă.
Situaţia din Izvoarele, monitorizată de autorităţi
Autorităţile monitorizează atent situaţia din judeţul Galaţi, unde joi au avut loc două noi seisme.
Dacă va fi cazul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi alte autorităţii în domeniu sunt pregătite să intervină.
Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului au instalat staţii în trei localităţi: Izvoarele, Negrea şi Slobozia Conachi, staţii seismice pentru monitorizarea mişcărilor telurice din zonă, urmând ca peste două săptămâni să fie trasă o concluzie.
Numărul tot mai mare de cutremure resimţite de sătenii din Izvoarele îi înspăimântă pe aceştia.
Oamenii şi aşa încercaţi de necazuri, căci inundaţiile din septembrie le-au distrus casele, nu mai pot acum nici măcar să se odihnească noaptea de teamă, petnru că o dată cu seismul se aud şi diverse zgomote.
Apă nepotabilă
La toată situaţia se adaugă şi recentele analize ale apei din Izvoarele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi prezentate de şeful Direcţiei, Valentin Boldea.
"Am transmis aceste rezultate Primăriei Slobozia Conachi cu recomandarea de a nu se consuma apă din aceste surse până când nu se va face dezinfecţia puţurilor şi a fântânilor. Am informat şi Prefectura judeţului Galaţi pentru a se lua măsura de a se asigura apa potabilă atât populaţiei, cât şi pentru animalele din localitate", a afirmat Valentin Boldea.
Deja la Izvoarele au fost aduse de aseară 15 tone de apă minerală din care 8 tone au fost deja distribuite localnicilor, iar pentru apa animalelor se foloseşte o instalaţie de potabilizare a apei, dusă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Tot joi, în comună a revenit o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică pentru a supraveghea dezinfectarea fântânilor şi a preleva probe din alte puţuri decât cele verificate deja.